‘Een staatsgreep is in Portugal niet langer ondenkbaar’ (Mario Soares)

© Ruben Malia

Mario Soares, gewezen volksheld, premier en president van Portugal, heeft het lastig dezer dagen. Hij moet toezien hoe de verzorgingsstaat die hij mee heeft uitgetekend stilaan bezwijkt onder de opgelegde besparingen.

Soares: Het strenge en zware besparingsbeleid dat Portugal opgelegd krijgt, is niets anders dan de uitvoering van een ideologisch programma. Onze minister van Financiën, Vitor Gaspar, is een fanaticus van het neoliberale gedachtegoed. Op school heeft hij geleerd om vanuit het financiële systeem te denken. Dat er vandaag mensen zijn die honger lijden, dat zieken sterven omdat ze hun medicijnen niet kunnen betalen, dat laat hem volledig koud. Zijn grootste zorg is dat de schuldeisers op tijd hun geld zien, dat de financiële markten tevreden zijn.

Hoe zwaar weegt dit op een democratie?

Soares: De leden van onze regering durven niet meer buiten te komen, omdat ze worden uitgejouwd. Wie geen rekening houdt met de mensen, speelt met vuur. Onze democratie is vandaag in gevaar. Net zoals in Spanje, Italië, Frankrijk en zelfs in Duitsland. Een staatsgreep is niet langer ondenkbaar, zowel van extreemlinks als van extreemrechts.

Moet Portugal in de eurozone blijven?

Soares: Uiteraard. Ik ben een absolute voorstander van de eenheidsmunt. Maar dan op voorwaarde dat hij gedragen wordt door een centrale bank die vrij kan werken en de steun geniet van alle lidstaten. Er moeten ook andere garanties komen, zoals een echte economische regering. Dat die vandaag niet bestaat, blijft een van de grote fouten in de Europese constructie.

Wanneer heeft de EU zijn grootte vergissing begaan?

Soares: Op dit moment. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën die blijven vasthouden aan die rigoureuze spaardoctrines, zorgen voor moeilijk herstelbare schade. De Frans-Duitse as is een Duitse as geworden. Commissievoorzitter José Barroso is een schertsfiguur die alleen doet wat hem wordt opgedragen. En dat terwijl Duitsland goed is behandeld na de eenmaking. Wij hebben ook meebetaald om de ongelijkheid tussen Oost- en West-Duitsland weg te werken. Er is geen enkele reden om het zuiden van Europa vandaag op deze haast imperialistische manier te behandelen. (WDB)

Het volledige interview met Mario Soares vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content