'Een partijkaart is toch geen brevet van onbekwaamheid?'

29/01/13 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

De voorbije jaren moest Vlaams vice-minister-president Ingrid Lieten (SP.A) meermaals klappen incasseren. In Knack kiest ze deze week voor het offensief.

'Een partijkaart is toch geen brevet van onbekwaamheid?'

© Lies Willaert

De voorbije weken hield Geert Bourgeois (N-VA) de Vlaamse en federale regering aan de gang met de voordracht van Jan Briers als gouverneur van Oost-Vlaanderen. De N-VA maakt er geen geheim van dat dit paste in haar partijpolitieke agenda.

Lieten: In de Vlaamse regering is ooit de afspraak gemaakt dat de N-VA de voordracht mocht doen voor de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Ik hou mij aan afspraken. Toen Geert Bourgeois op de Vlaamse ministerraad Jan Briers voorgestelde, hebben wij dan ook geen beletsel geuit. Waarom zou ik? Ik ga ervan uit dat Briers de capaciteiten heeft om gouverneur te zijn. Of hij politiek onafhankelijk is of niet, is voor mij de zaak niet. Wel erger ik mij aan het verdoken N-VA-discours waarbij iemand die zich politiek engageert meteen onbekwaam zou zijn voor allerlei beheersfuncties. Ik vind het dapper dat mensen zich nog politiek durven te engageren. Ik verzet me dus tegen het idee dat een partijkaart meteen een brevet van onbekwaamheid zou zijn. Dat is niet zo.En omgekeerd verdient Briers het ook niet dat sommigen hem nu al afrekenen. Geef die man dus de tijd om zijn functie te vervullen en zijn gezag als gouverneur op te bouwen.

(zucht) Het was precies alsof de volledige Wetstraat twee weken bezig was met de benoeming van een gouverneur. Dat was natuurlijk niet zo. Het was een dossier tussen vele anderen. Wij nemen in de Vlaamse regering per week ongeveer vijftig beslissingen, de meeste ervan halen nooit de media. Maar een persoonlijke rel over een benoeming domineert ineens alle media.

Als de minister van Media naar de pers stapt om te klagen dat het WK Veldrijden op Eén komt, moet die niet klagen dat de media inzoomen op futiliteiten.

Lieten: Ik ben niet naar de pers gestapt. Ik heb alleen geantwoord op vragen van het nieuwsagentschap Belga. En er is nu eenmaal een polemiek over dat WK veldrijden. Kijk eens, tijdens de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst vroeg de VRT om een derde kanaal. Ik ben daarop ingegaan. We hebben toen afgesproken dat dit derde kanaal er zou komen mits het drie taken zou uitvoeren. Eén: tot acht uur 's avonds moet het de plaats zijn van een ongestoord en reclamevrij Ketnet. Dat is gebeurd, en Ketnet is een groter succes dan ooit. Twee: de VRT moet op dat nieuwe net programma's voor jongeren ontwikkelen. De VRT antwoordde dat er daarvoor tijd nodig was. Dus hebben we de openbare omroep daarvoor een aanlooptijd gegund: vanaf september 2013 moet hun jongerenaanbod er staan. Helaas hebben niet alle politici het geduld om tot die afgesproken datum te wachten, en zeker niet een aantal uit de oppositie. Zij geven dus nu al kritiek op programma's die nog niet verschenen zijn. En ten derde dient dat derde net ook om grote evenementen een plaats te geven, zodat de reguliere programma's van Eén en Canvas niet voortdurend door elkaar gehaspeld hoeven te worden. Daarover ging mijn kritiek: niet over de programmatie van een sportwedstrijd, maar over het naleven van de beheersovereenkomst. (WP)

Het volledige interview met Ingrid Lieten leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners