Een op de zeven federale ambtenaren krijgt tweetaligheidspremie

© Thinkstock

Welgeteld 11.093 federale ambtenaren krijgen een premie voor tweetaligheid, wat betekent dat ze geslaagd zijn voor een schriftelijk examen. De premie gaat dubbel zo vaak naar een Vlaamse als naar een Franstalige ambtenaar.

Dat staat in Le Soir. Van de Vlaamse ambtenaren krijgen er 7.921 dergelijke premie. Dat is 18 procent van het totaal of 36 procent van de ambtenaren die tweetaligheid goed kunnen gebruiken in hun job. Aan Franstalige zijde gaat het om 3.172 ambtenaren; goed voor respectievelijk 8,4 en 16,8 procent.

Vooruitgang

Ondanks de magere resultaten, noteert de krant, is er een duidelijke vooruitgang. Op vier jaar tijd is het aantal ambtenaren dat slaagde voor het examen, meer dan verdubbeld. De Franstalige federale ambtenaren zijn vaker gebuisd dan hun Nederlandstalige collega’s.

Er zijn in totaal 80.931 federale ambtenaren (37.597 Franstalige en 43.334 Nederlandstalige). Ongeveer de helft werkt in gedecentraliseerde entiteiten in Wallonië of Vlaanderen, waar tweetaligheid niet echt nuttig is, aldus nog Le Soir.(Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content