Eén op de vijf rijdt zonder licht

19/12/12 om 04:59 - Bijgewerkt om 04:59

Eén op de vijf autobestuurders rijdt rond met slechte voor- en achterlichten of zelfs helemaal zonder licht. Mobiliteitsorganisatie Touring, die een steekproef uitvoerde, trekt aan de alarmbel.

Het onderzoek is gebeurd op de Antwerpse Ring, de E19, E40 en E411 en de Ring rond Brussel, staat in De Gazet van Antwerpen. Vaak vergeten bestuurders hun lichten of die blijken zelfs helemaal niet te werken.

"Of ze vertrouwen blindelings op hun automatische dimlichten", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring. "Maar het ene systeem is al gevoeliger dan het andere. Zo kan het gebeuren dat de sensoren niet aanschieten, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Kijk dat dus zeker na als je rijdt."

150 euro boete

Het resultaat is nog slechter dan vijf jaar geleden. In 2007 deed Touring een soortgelijk onderzoek. Toen bleek een op de zeven bestuurders niet in orde.

Zes op de tien ongevallen gebeuren als er geen daglicht meer is. Wie met zijn wagen zonder licht de weg op gaat, kan een boete krijgen van 150 euro en meer. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners