Eén op de twintig jonge sporters seksueel geïntimideerd

02/07/14 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

Vijf procent van de mensen die als kind in clubverband aan sport hebben gedaan, werd geconfronteerd met ernstig seksueel overschrijdend gedrag.

Eén op de twintig jonge sporters seksueel geïntimideerd

© Thinkstock

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid, schrijft De Standaard. Niet coaches, maar medesporters zijn de grootste plegers.

Uit het onderzoek blijkt nog dat 9 procent van de mensen die als kind in een sportvereniging zaten, ernstig emotioneel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Zij werden bijvoorbeeld onder druk gezet om verboden mid­delen te gebruiken. Acht procent heeft ernstig fysiek grensoverschrijdend gedrag meegemaakt; ze werden bijvoorbeeld naar de keel gegrepen.

Niet normaal

Opvallend is dat een meerderheid het ernstig grensoverschrijdend gedrag op het moment zelf niet als dusdanig ervoer, en vaak ook nu nog niet. "Dat toont aan hoe van som­mige grensoverschrijdende gedra­gingen in de sport wordt gedacht dat ze erbij horen. Maar neen, het is niet normaal als een sporter bij de borsten wordt vastgegrepen", zegt criminologe Tine Vertom­men (UA), die het onderzoek uitvoerde bij 4.000 Vla­mingen en Nederlanders tussen 18 en 50 jaar. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners