Eén op de drie verplegers wil snel andere job

© Thinkstock

Terwijl ziekenhuizen smeken om verpleegkundigen zijn veel verplegers helemaal niet tevreden over hun job. Dat blijkt uit een grootscheeps internationaal onderzoek waaraan ook de KU Leuven heeft meegewerkt.

Dertig procent wil snel een andere job, 25 procent voelt zich uitgeblust. De cijfers, die gepubliceerd werden in de British Medical Journal, staan in Het Nieuwsblad. De studie werd uitgevoerd in twaalf Europese landen, maar ook in de VS. Meer dan 60.000 verpleegkundigen werden ondervraagd over hun tevredenheid over hun job en het ziekenhuis waar ze werken.

In België werden 3.186 verplegers in 67 ziekenhuizen ondervraagd. Uit de resultaten blijkt dat te veel verplegers met tegenzin werken, en dat in tijden waarin de nood aan verplegers zeer hoog blijft. Van de Belgische ondervraagden zegt 22 procent dat ze ontevreden zijn. Meer zelfs, één op de vier Belgische verplegers voelt zich uitgeblust.

Verontrustende cijfers, die ook gevolgen hebben: liefst één op de drie verpleegkundigen heeft de intentie om binnenkort van job te veranderen. De studie toonde ook aan dat hoe meer patiënten een ziekenhuis per verpleegkundige telt, hoe ontevredener de verplegers en verpleegsters zijn. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content