Een nieuwe Vlaamse regering tegen 11 juli?

© Belga

In N-VA-kringen wordt gezegd dat het vergadertempo voor een Vlaamse regering hoog ligt en dat 11 juli ‘niet onhaalbaar’ is, terwijl in CD&V-kringen klinkt dat die datum wellicht niet gehaald wordt.

Donderdag zitten de hoofdonderhandelaars van N-VA en CD&V samen op het kabinet van ontslagnemend welzijnsminister Jo Vandeurzen. Bedoeling is dat onder meer de thema’s Welzijn, Wonen, Armoede, Mobiliteit en Openbare Werken aan bod komen. De gesprekken worden donderdagmiddag even onderbroken voor de eedaflegging in de Senaat. Enkele N-VA-onderhandelaars moeten er de eed gaan afleggen als deelstaatsenator. Nadien hervatten de gesprekken. Vrijdag zouden dan nog Onderwijs, Inburgering en Gelijke Kansen moeten passeren.

Zaterdag wordt een belangrijke dag. Dan is het de bedoeling een aantal budgettaire knopen door te hakken en het begrotingstraject voor de komende regering vast te leggen. Cruciale vragen daarbij zijn hoe snel men naar een budgettair evenwicht wil gaan en waar (en hoe diep) er zal worden bespaard. De discussie daarover zou hard tegen onzacht verlopen. Ook over de diepte en de manier van besparen op het eigen overheidsapparaat is naar verluidt stevig gediscussieerd.

40 dagen na de verkiezingen

Vrijdag zijn we 40 dagen na de verkiezingen van 25 mei. De voorbije twintig jaar was er altijd binnen die termijn een nieuwe Vlaamse regering. Het is voorlopig afwachten of er tegen 11 juli, de Vlaamse feestdag, een akkoord op tafel kan liggen. De signalen daarover lopen uiteen. Zo wordt in N-VA-kringen gezegd dat het vergadertempo hoog ligt en dat 11 juli “niet onhaalbaar” is, terwijl in CD&V-kringen klinkt dat die datum wellicht niet gehaald wordt en dat de landing “eerder voor de week nadien” zal zijn.

Geen van beide partijen wil zich laten vastpinnen op 11 juli. “We hebben het al eerder gezegd. De inhoud van het regeerakkoord primeert op de timing ervan”, zegt de woordvoerder van Vlaams minister-president Kris Peeters. Intussen wordt in de wandelgangen druk gespeculeerd op de verdeling van de ministerposten. Maar officieel blijft het ordewoord, zowel bij N-VA als CD&V: “Eerst onderhandelen, dan een regeerakkoord en dan pas de verdeling van de ministerposten”. (Belga/TE)

Partner Content