‘Een moord op twee wordt niet ontdekt in België’

© Franky Verdickt
Chris De Stoop
Chris De Stoop Chris De Stoop is redacteur van Knack.

De wetsdokters slaan alarm: door het slechte beleid en de besparingen is de sector met uitsterven bedreigd.

‘Door het falend beleid zijn er nu al elk jaar vele tientallen doden die gecremeerd of begraven worden zonder dat geweten is dat ze vermoord werden’, zegt Wim Van de Voorde, professor forensische geneeskunde in Leuven.

Wetsdokter Van de Voorde heeft zijn eigen CSI Unit in Leuven, maar die dienst kampt met 300.000 euro achterstallige betalingen. ‘De universiteit moet al de helft van de kosten bijleggen en sponsort zo in feite Justitie. Dat loopt in de miljoenen euro’s. Het duurt tot drie jaar voor de staat zijn facturen betaalt, zonder verwijlintresten! En dan wordt er door de dienst Gerechtskosten van Justitie nog systematisch beknibbeld op het aantal gepresteerde uren, de kilometervergoeding, de nachtvergoeding, enzovoort.’

De toestand is zo erg dat de wetsdokters nu onomwonden over een ‘volledige uitroeiing’ van hun beroep spreken. Met nog amper een twintigtal actieve wetsdokters in België, en een te verwachten halvering in vijf tot tien jaar door pensionering, dreigt een snelle leegloop. En zeker als ook jong afgestudeerde specialisten ontmoedigd raken en afhaken, zoals nu gebeurt.

150 gemiste dodingen per jaar

Ook het college van procureurs-generaal schreef op 5 december vorig jaar de minister van Justitie aan om te onderstrepen dat de problematiek aan het ontaarden is. Tot overmaat van ramp worden immers ook de laboratoria van de gerechtelijke politie overstelpt met werk en is het aantal ‘onduidelijke overlijdens’ in het arrondissement Antwerpen met een kwart gestegen op één jaar tijd (van 300 naar 380), wat een algemene trend wordt genoemd.

Professor Wim Van de Voorde: ‘Uit studies blijkt dat een op twee dodingen nooit ontdekt wordt. Dat betekent ongeveer 150 gemiste dodingen per jaar in België.’ Dat komt onder meer omdat België uitzonderlijk weinig autopsies laat doen, maximaal 1 procent. ‘En hoe meer autopsies, hoe meer dodingen worden opgehelderd.’ Justitie maant aan om minder deskundigen aan te stellen. Ook op verkrachtingsdossiers wordt nu bespaard. Op de dienst van Van de Voorde stapelen de niet onderzochte sets zich op. ‘Zelfs in 75 procent van de kits met bruikbare spermasporen wordt geen DNA-onderzoek bevolen! Waar zijn we in godsnaam mee bezig?’ (CDS)

Het volledige interview met Wim Van de Voorde leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content