Eén kind op drie heeft stress

30/04/10 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

Eén derde van de Vlaamse kinderen (32 procent) tussen 10 en 14 jaar lijdt onder stress en angst. Meisjes zijn stressgevoeliger dan jongens.

Dat blijkt uit een grootschalige pilootstudie van stressspecialist dokter Luc Swinnen bij 1.377 kinderen uit 18 scholen, waarover Gazet van Antwerpen en Het Belang Van Limburg vrijdag schrijven.

Er is ook een verband tussen het stressniveau en de gezinssituatie waarin kinderen opgroeien. Kinderen uit eenoudergezinnen hebben er volgens Swinnen meer mee af te rekenen.

Vergeten

Volgens Swinnen zijn kinderen een vergeten groep in het onderzoek naar stress, terwijl het net bij hen vaak voorkomt.

"Net als bij volwassenen manifesteert stress bij kinderen zich in verschillende gradaties. De lichtere komen even op en verdwijnen weer. Dat zijn reacties op een plotse verandering."

"In andere gevallen is er sprake van langdurige stress die niet vanzelf overgaat. In de ergste vorm leidt het tot gedragsveranderingen en schoolverzuim," aldus de stressspecialist.

Omdat het stressprobleem niet als dusdanig wordt erkend, blijft aangepaste hulp volgens Swinnen dan vaak uit. Hij pleit voor gerichte acties bij zowel kinderen, ouders als leerkrachten om het fenomeen ook preventief aan te pakken.

Lees meer over:

Onze partners