Eén jaar na de verkiezingen: Wall Street ongerust over België

Eén jaar na de verkiezingen hebben vertegenwoordigers van de grote beleggingshuizen in New York hun bezorgdheid uitgedrukt over België. ‘De grootste zorg is dat er een politieke deadlock ontstaat.’

De bezorgdheid over de politieke crisis in België kwam tot uiting tijdens een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van Wall Street en ontslagnemend premier Yves Leterme in New York. De beleggers willen onder meer weten of er een deadline is voor de onderhandelingen en of er verkiezingen komen.

Op een lunchmeeting in New York heeft een kransje vertegenwoordigers van grote beleggingshuizen een heleboel vragen over de politieke crisis in België afgevuurd op premier Yves Leterme. Dat diens regering van lopende zaken het begrotingstekort kan terugdringen, stelt hen voorlopig gerust, maar ze maken zich zorgen over de slagkracht om hervormingen door te voeren die de openbare financiën op lange termijn in evenwicht houden.

Verkiezingen

Is er een deadline voor deze politieke situatie? Komen er verkiezingen? Leterme ontmoette de laatste tijd wel vaker belangrijke obligatiehouders, maar het was de eerste keer dat de premier zoveel vragen over de politieke toestand in België voor de voeten geworpen kreeg. “Ze waren heel nieuwsgierig. Ze wilden heel duidelijk weten hoe de situatie is en wat de actiemogelijkheden zijn”, zei Leterme na afloop.

Hervormingen

“Het belangrijkste voor investeerders is dat er hervormingen kunnen worden doorgevoerd”, zo lichtte uitvoerend directeur Sylvia Moussalli van Morgan Stanley in Frankfurt am Main toe. “De grootste zorg is dat er een politieke deadlock ontstaat en een regering niet langer over de noodzakelijke meerderheid beschikt om hervormingen door te voeren die de begroting op koers houden.

Pensioenstelsel

Moussalli noemt de hervorming van het pensioenstelsel en het terugdringen van de begrotingsuitgaven als de grootste bekommernissen. De manoeuvreerruimte van een regering van lopende zaken is uiteraard beperkt, maar ze heeft volgens Moussali het voorbije half jaar wel bewezen dat ze kan optreden. “De economische situatie is stabiel. Zelfs met een ontslagnemende regering zie je dat er maatregelen zijn genomen. Dat was belangrijk voor ons om te vernemen”.

Paniek niet nodig

Ook Leterme beklemtoonde dat paniek nergens voor nodig is. Deze week is met een gesynchroniseerde lening op vijftien jaar nog eens 3,5 miljard euro opgehaald. Daarmee beschikt België reeds over 76 procent van de fondsen die nodig zijn om de staatsschuld dit jaar te herfinancieren. “Ik meen dat die hele oefening dit jaar correct zal verlopen. De voorwaarden zijn goed”, stelde Leterme.

België is Griekenland niet

Ook Moussalli stelde dat investeerders België nog steeds als een degelijk land binnen de eurozone aanzien en niet in de categorie van Griekenland of Portugal indelen. Graadmeters als export en binnenlandse consumptie ogen goed. Een downgrading door een kredietbeoordelaar tegen de achtergrond van een regeringsimpasse zou België wel voor problemen kunnen stellen en zou het zeker op korte termijn moeilijk maken om geld te ontlenen tegen een houdbare rente.

Europese Commissie

Leterme beaamde in ieder geval dat er meer moet gebeuren. “Hoe sneller we de hervormingen kunnen doorvoeren die de Europese Commissie vraagt, hoe beter. Elke maand is nu een verloren maand”, waarschuwde hij. De premier deelde mee dat de ontslagnemende regering “de komende weken een aantal dingen zal doen, maar een regering met volheid van bevoegdheden kan natuurlijk andere dingen doen”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content