'Een indexsprong is een interessant idee'

28/01/12 om 07:31 - Bijgewerkt om 07:31

Zowel minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) als zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Kris Peeters zetten de deur op een kier voor een indexsprong.

'Een indexsprong is een interessant idee'

© Belga

Voor het eerst sinds de jaren tachtig zet een minister van Financiën, Steven Vanackere (CD&V), de deur op een kier voor een indexsprong. Niet om de begroting te stutten, maar wel om de concurrentiekracht van de bedrijven te versterken. Ook zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Kris Peeters noemt een indexsprong een "interessant idee"."We zullen de loonevolutie moeten afwachten," zegt Vanackere in een interview met de Tijd. "En misschien is er dan ruimte voor."

Staking

Aan werkgeverszijde wordt inmiddels al hardop gedroomd van zo'n indexsprong. Want daardoor zouden de lonen minder snel stijgen. Dat is meteen de grote vrees van de vakbonden die op de achtergrond heeft meegespeeld in de beslissing om maandag het land plat te leggen.

"Wij staken ook, omdat er nieuwe besparingen komen. Misschien zelfs een ingreep in de index. En daar moeten wij ons tegen verweren", zegt Luc Hamelinck van de koepel van de christelijke overheidsbonden.

Te laatToch is de kans klein dat de regering-Di Rupo bij de begrotingscontrole eind februari overgaat tot een indexsprong. Al is het maar omdat die te laat zou komen en geen effect zou hebben op de begroting 2012, want gisteren is de spilindex overschreden. Daardoor gaan in februari de uitkeringen en in maart de lonen van de ambtenaren 2 procent omhoog.

Volgens Vanackere heeft het overigens weinig zin de indexsprong in te zetten om budgettaire redenen. "Een indexsprong moet dienen om de concurrentiekracht van de bedrijven te verbeteren." Voor relancemaatregelen die geld kosten, is er volgens Vanackere in ieder geval budgettair geen ruimte. "We moeten geld vinden, veeleer dan uit te geven."

'Extra stimulans'Vlaams minister-president Kris Peeters is het daar volmondig mee eens. "Een indexsprong is een interessant idee. Zo'n indexsprong kan ons bedrijfsleven en onze economie een extra stimulans geven", zei hij op Radio 1.

Een indexsprong kan volgens Peeters ook voor buitenlandse bedrijven een signaal zijn om "te blijven investeren in Vlaanderen en België". (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners