Eén hongerstaker blijft in ziekenhuis voor verzorging

11/04/12 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

De gezondheid van de 23 hongerstakers aan de VUB gaat steeds verder achteruit. Eén hongerstaker moet alvast in het ziekenhuis blijven. Staatssecretaris De Block geeft ondertussen niet toe aan de vraag tot regularisatie.

Eén hongerstaker blijft in ziekenhuis voor verzorging

© Belga

Drie van de 23 hongerstakers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn in het ziekenhuis geweest voor onderzoek. Wellicht zal slechts één van hen daar ook de nacht moeten doorbrengen, zo zegt Neal Michiels (VUB) van het studentencollectief voor de sans-papiers.

Ziekenhuisopname

De eerste opname van een actievoerder gebeurde zaterdag wegens hart- en leverklachten. Een tweede actievoerder moest later met duizelingen en maagproblemen naar het ziekenhuis, maar is intussen alweer terug. Daarna werd ook een derde hongerstaker naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn medische toestand kan nog niet veel gezegd worden, aldus Michiels, maar wellicht zal hij de nacht niet in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

"Op zich is het niet uitzonderlijk dat hongerstakers in het ziekenhuis worden opgenomen", aldus Steph Feremans van de VUB. "Al sinds het begin van de actie worden er mensen afgevoerd."

Studenten en sympathisanten vangen bot bij De Block en Di Rupo

Een 80-tal studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en sympathisanten hebben betoogd voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) en nadien voor de hoofdzetel van de Parti Socialiste (PS) in Brussel. Ze eisen een oplossing voor de 23 mensen zonder papieren die al 89 dagen in hongerstaking zijn aan de VUB. De studenten en sympathisanten hebben al verschillende betogingen

gehouden om staatssecretaris De Block ertoe te bewegen de hongerstakers te regulariseren, maar hadden tot nu toe geen succes.

'Wij blijven druk zetten'

"De situatie van de hongerstakers is nu zo ernstig dat het niet meer om een eenvoudig asielprobleem gaat", zeggen de betogers. "Het gaat om een dringende humanitaire noodsituatie, waarvoor de hele regering haar verantwoordelijkheid moet nemen."

"Mevrouw De Block wil haar discretionaire bevoegdheid niet gebruiken om de hongerstakers te regulariseren, om de N-VA geen argumenten te geven en bij de PS wil men de Vlaamse regeringspartners ook daarom niet onder druk zetten. Dat is onaanvaardbaar, wij zullen druk blijven zetten." (Belga/INM)

Onze partners