Eén euro remgeld bij dokter voor mensen met laag inkomen

14/12/10 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

Dat staat in een nieuw akkoord dat artsen en ziekenfondsen hebben afgesloten.

Patiënten met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds zullen vanaf 1 januari nog maar één euro remgeld moeten betalen tijdens een doktersbezoek.

Dat hebben artsen en ziekenfondsen maandagavond afgesproken.Het gaat om invaliden, gepensioneerden met een laag pensioen en leefloners. Ze zullen maar één euro remgeld moeten betalen. De rest van het honorarium wordt betaald door het ziekenfonds.

Artsen zullen dat niet mogen weigeren tenzij er een vermoeden is van misbruik, zo legde Marc Justaert van de Christelijke Mutualiteit dinsdag uit op Radio 1. De betrokkenen zullen wel moeten beschikken over een globaal medisch dossier.

Het afgesloten akkoord tussen artsen en ziekenfondsen bepaalt ook dat een raadpleging van een dokter met wachtdienst ('s avonds of tijdens het weekeinde) vanaf 2011 minder zal kosten.

Voorts bepaalt het akkoord onder meer dat de specialisten 83 miljoen euro zullen moeten besparen in hun honoraria.

Ook de tandartsen bereikten een akkoord met de ziekenfondsen. Dat bepaalt onder meer dat het jaarlijks mondonderzoek voor volwassenen zal worden terugbetaald voor volwassenen tot 63 jaar. Voorheen was dat de leeftijd tot 60 jaar.

Onze partners