Een derde vrouwelijke topambtenaren tegen 2013

29/03/12 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

Via quota wil de regering het aantal vrouwelijke topambtenaren laten stijgen. Bedoeling is dat vrouwen positief gediscrimineerd worden wanneer zij een gelijkwaardige mannelijke kandidaat tegenover zich hebben.

Een derde vrouwelijke topambtenaren tegen 2013

© Belga

Tegen volgend jaar moet één derde van de federale topambtenaren vrouw zijn. Dat besliste de ministerraad.

De quota gelden voor de topmanagers en het middenmanagement. Momenteel is maar 13 procent van de 114 benoemde topmanagers vrouw. Bij het middenmanagement - de klassen A3, A4 en A5 - is 27 procent van de 1.820 ambtenaren vrouw.

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) willen daar verandering in brengen. De praktijk leert immers dat er wel genoeg vrouwelijke kandidaten zijn voor openstaande vacatures en dat zij ook goed scoren. Zij halen om een of andere reden echter lang niet altijd de eindmeet.

Via quota wil de regering dat nu veranderen. Bedoeling is dat vrouwen positief gediscrimineerd worden wanneer zij een gelijkwaardige mannelijke kandidaat tegenover zich hebben. Mannen weigeren wanneer die beter zijn of een betere kwalificatie meekrijgen, kan niet, benadrukte Bogaert na afloop van de ministerraad.

Op die manier moet dit jaar al één zesde van de topkaders vrouw zijn. Tegen 2013 wordt gemikt op één derde. Van zodra de doelstelling is gehaald, wordt de maatregel weer opgeschort. De cijfers worden per departement - vooral de Federale Overheidsdiensten en Programmatorische Overheidsdiensten - berekend. (Belga/INM)

Onze partners