Eén Belg op vijf is bang om zijn baan te verliezen

25/01/14 om 05:31 - Bijgewerkt om 05:31

Achttien procent van de Belgische werknemers vrezen voor hun baan. Dat percentage is bijna verdubbeld ten opzichte van 2005.

Eén Belg op vijf is bang om zijn baan te verliezen

Steeds meer mensen zijn bang om hun job kwit te raken. © Belga

Dat schrijft Le Soir op basis van de barometer van de kwaliteit van werk door de Fondation Travail-Université, een stichting die bestaat uit onderzoekers van de UCL en de universiteit van Namen. De angst zit er vooral in bij mensen die al in aanraking kwamen met een herstructurering (21 procent) en mensen die geen contract van onbepaalde duur hebben (46 procent). De stichting voerde de barometer uit op vraag van de christelijke vakbond.

Een andere vaststelling is dat het aantal mannen dat deeltijds werkt bijna verdubbeld is in tien jaar tijd.

Meer diploma's

De Belgische werknemer is ook steeds hoger gekwalificeerd. Het aantal werknemers met een diploma hoger onderwijs steeg tussen 2001 en 2011 van 35 procent naar 41 procent. Het aantal vrouwen met zo'n diploma ligt op 47 procent (+6 procent in tien jaar), tegenover 36,6 procent bij de mannen (+1,6 procent).

In Brussel en Wallonië heeft een jongere zonder diploma een kans op de drie om werk te vinden. In Vlaanderen ligt de tewerkstellingsgraad van die categorie op 51 procent. Voor mensen met een diploma hoger onderwijs van het lange type is dat zowat 90 procent.

In Brussel verlaat ongeveer 20 procent van de jongeren de school zonder diploma, tegenover 14 procent in Wallonië en 8,7 procent in Vlaanderen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners