"Ecolo is een ramp voor Wallonië"

12/04/11 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

Ecolo werkt op Claude Eerdekens (PS), de vlijtigste van alle Waalse parlementsleden, als een rode lap op een stier.

"Ecolo is een ramp voor Wallonië"

© Filip Van Roe

Ecolo werkt op Claude Eerdekens (PS), de vlijtigste van alle Waalse parlementsleden, als een rode lap op een stier. Voor de Vlaamse investeerders heeft hij dan weer niets dan lof. En tegenover de N-VA en zijn voorzitter verontschuldigt hij zich zelfs: 'Ik denk niet dat Bart De Wever een lul is.' Een fragment uit het interview dat deze week in Knack verschijnt.

Met iemand als uzelf in de Waalse assemblee heeft de Waalse regering van PS, CDH en Ecolo geen oppositie meer nodig. U noemde deze Waalse regering 'de slechtste Waalse regering ooit'. Waarom?

Eerdekens: Omdat de aanwezigheid van Ecolo in de Waalse regering een regelrechte ramp voor Wallonië betekent. We stappen achterwaarts de toekomst binnen. De twee Ecolo-ministers nemen nauwelijks beslissingen, maar als ze in actie komen, is het resultaat desastreus. Ecolo zit in de regering dankzij zijn goede score in 2009, wat democratisch legitiem is, maar als ik zie welke moeilijkheden het land doormaakt, dan had ik voor Wallonië een klassieke driepartijencoalitie van socialisten, liberalen en christendemocraten gewenst. Tijdens de stemming over de Waalse Olijfboom op het partijbureau heb ik me trouwens als enige onthouden.

Een voorbeeld. In Vlaanderen is drie procent van het grondgebied ingekleurd als bedrijfsterrein. Wallonië is weliswaar dubbel zo groot als Vlaanderen, maar toch is slechts 1,2 procent - twee keer niets- van het Waals grondgebied voorbehouden voor bedrijven. Wallonië, dat populair is geworden bij buitenlandse investeerders, loopt hierdoor elke dag investeringen mis.

Maar ik moet zeggen: petje af voor de Vlaamse investeerders en ondernemers. Het zijn de beste van allemaal.

U neemt zelden een blad voor de man. Op televisie noemde u N-VA-voorzitter Bart De Wever laatst een 'connard' - een 'lul', volgens het Groot Woordenboek Frans-Nederlands van Van Dale.

Eerdekens: Ik heb me toen versproken en wil me daarvoor verontschuldigen. Wat ik had willen zeggen, is dat De Wever 'un zygmar', een soort clown is, verwijzend naar zijn deelname aan televisiespelletjes zoals De Slimste Mens.

Maar misschien zei u wel hardop wat veel Walen denken?

Eerdekens: Ik heb achteraf tien scheldbrieven en een paar honderd felicitatiebrieven ontvangen, maar in alle ernst, dit kon niet door de beugel. Het woord connard is onwillekeurig aan mijn mond ontglipt en slaat ook helemaal nergens op. Bij dezen: ik denk niet dat Bart De Wever een lul is.

(HRE)

Lees meer over:

Onze partners