‘Wallonië maakt echt de omslag’

De Waalse werkloosheid daalt al 30 maanden op rij. ‘Het gaat er beter dan veel mensen vermoeden’, zegt econoom en voormalig Ecolo-kopstuk Philippe Defeyt.

U hield de Waalse werkloosheidscijfers van de voorbije tien jaar tegen het licht. Wat heeft dat opgeleverd?

PHILIPPE DEFEYT: Voor het eerst gaan alle statistieken in dalende lijn, of je nu kijkt naar het aantal niet-werkende werkzoekenden – de parameter die het Federaal Planbureau hanteert -, of naar het aantal werklozen met recht op een uitkering – de parameter van de RVA. Dat is nieuw, en het betekent dat we met een solide trend te maken hebben. In december 2016 was 14,4 procent van de Waalse beroepsbevolking werkzoekend, een daling met bijna 10 procent in vergelijking met december 2014. De Waalse werkloosheid blijft natuurlijk hoog, maar de omslag die Franstalige politici jarenlang hebben verkondigd, is er nu ook echt. (lacht) Ze hoeven niet meer dat ene werkloosheidscijfer uit te kiezen dat in hun kraam te pas komt.

In 2016 ging Caterpillar dicht, en toch bent u positief gestemd over de Waalse arbeidsmarkt?

DEFEYT: Zeker. Het gaat beter en sneller dan veel mensen vermoeden, en die evolutie kan zich devolgende jaren heel goed doorzetten.

Mag de regering-Michel zichzelf hiervoor een pluim op de hoed steken?

DEFEYT: Het Waalse marshallplan speelt ook een rol. De Waalse regering investeert enorme bedragen om dat plan te doen werken, en het begint effect te sorteren. Daarnaast zijn er inderdaad de federale maatregelen. Ook die hebben een gunstige impact op de werkgelegenheid.

Ook al had u als linkse econoom misschien andere budgettaire keuzes gemaakt?

DEFEYT: Precies. Want de echte vraag is wat die nieuwe banen de schatkist zullen kosten. Dit soort fiscale maatregelen creëert weliswaar werkgelegenheid, maar voorbeelden uit het verleden leren ons dat de nettokostprijs per extra baan erg hoog is voor de staat.

Denkt u dat de zogeheten ‘Buy Walloon Act’ van de Waalse regering, een pakket maatregelen dat de Walen ertoe moet aanzetten om lokale producten te kopen, de Waalse economie een boost kan geven?

DEFEYT: Symbolisch zijn die maatregelen misschien nuttig. Maar vandaag zou je niet zozeer de consumenten moeten oproepen tot economisch nationalisme of regionalisme – al kan dat voor landbouwproducten belangrijk zijn – , maar wel de ondernemers. Die zouden meer gemeenschapstrots aan de dag mogen leggen. Zodra onze bedrijfsleiders een beetje succes boeken, willen ze hun bedrijf al te vaak doorverkopen aan een internationale groep.

Door HAN RENARD

‘De hamvraag is wat die nieuwe banen de schatkist zullen kosten.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content