'Echte geheim kernwapens Kleine Brogel: ze zijn nutteloos, duur en gevaarlijk'

09/04/13 om 19:46 - Bijgewerkt om 19:46

Het echte geheim van de Amerikaanse kernwapens op Kleine-Brogel is niet dat ze er liggen, maar wel dat ze nutteloos, gevaarlijk en duur zijn, reageert Groen op het via Wikileaks gelekte geheim van de kernwapens in Kleine-Brogel.

'Echte geheim kernwapens Kleine Brogel: ze zijn nutteloos, duur en gevaarlijk'

© Belga

Er zijn kernwapens aanwezig op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, in Limburg. Dat publieke geheim staat nu zwart op wit te lezen op een via WikiLeaks gelekt Amerikaans diplomatiek bericht. Groen vraagt dat de regering snel werk maakt van het verwijderen van de kernwapens.

Het bericht dateert van 16 september 2009 en is ondertekend door Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in ons land. Hij legt er de houding van ons land in uit ten aanzien van de nucleaire vraagstukken, zowel civiel als militair. Gutman verwijst naar een ontmoeting tussen een van zijn medewerkers en Werner Bauwens, speciaal gezant voor ontwapening en non-proliferatie bij Buitenlandse Zaken in België.

"Wat het militaire aspect betreft, zorgen de Amerikaanse tactische nucleaire wapens die in Kleine-Brogel aanwezig zijn ervoor dat de regering een voorzichtige aanpak hanteert", leest de geheime diplomatieke 'cable', die bestemd was voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. De Belgische federale regering werd op dat moment geleid door Herman Van Rompuy, met Yves Leterme als buitenlandminister. Dit bericht is explicieter dan een al eerder bekend geraakt WikiLeaks-bestand. In dat bericht, dat op 30 november 2009 werd opgesteld en eveneens door Howard Gutman werd ondertekend, staat dat ons land "vanop de basis van Kleine-Brogel deelneemt aan de nucleaire capaciteit van de Navo".

Dat er in Limburg kernwapens opgeslagen liggen, werd nog maar één keer met zoveel woorden toegegeven. In 1988 zei toenmalig minister van Defensie Guy Coëme dat er "met uitzondering van Kleine-Brogel geen andere types kernwapens in ons land liggen". In 2008 maakte ook Pieter De Crem, die net aangetreden was als minister van Defensie, gewag van een "capaciteit nucleair" op de luchtmachtbasis.

Groen: 'Regering moet nu snel werk maken van verwijdering kernwapens'

"Het echte geheim van de Amerikaanse kernwapens om de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel is niet dat ze er liggen, maar wel dat ze totaal nutteloos zijn. Bovendien zijn ze nog steeds erg gevaarlijk. De federale regering moet er dan ook werk van maken die wapens daar weg te halen." Dat zegt Groen-Kamerlid Eva Brems.

Alle militaire experts, zegt Brems, zijn het erover eens dat de tactische (korteafstands)kernwapens die in Kleine-Brogel liggen, geen enkel militair nut meer hebben in de huidige Europese context. "Deze nutteloze wapens blijven echter wel een reëel veiligheidsrisico voor ons land als het op terroristische aanslagen aankomt. Over de
beveiliging van de site van Kleine-Brogel heeft na talrijke incidenten niemand nog illusies."

De wapens die er opgeslagen liggen, zouden van het type B61 zijn. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil die kernwapens (en hun dragers) moderniseren. Dat betekent dus ook dat de Belgische F-16's aan de gemoderniseerde wapens aangepast moeten worden, zegt Brems.

Volgens het Pentagon zou de kost van de hele operatie op kunnen lopen tot 10 miljard dollar (7,6 miljard euro). "Dit geeft al een indicatie van de enorme kosten verbonden aan het behoud van de kernwapens. Kosten die beter besteed worden aan de betaalbaarheid van onderwijs of goede gezondheidszorg," aldus Brems.

Ze vindt daarom dat de regering de terugtrekking van de wapens moet organiseren - als het kan in NAVO-verband, anders na een bilateraal akkoord daarover met de VS. Volgens Eva Brems zal "de Belgische bevolking, die in de jaren tachtig massaal op straat kwam om te protesteren tegen de plaatsing van kernwapens, blij zijn om ze opnieuw te zien vertrekken". Ook de Amerikanen sturen volgens haar al enige tijd aan op het verwijderen van de Europese kernwapens.

Onze partners