Eandis-voorzitter Piet Buyse: 'Machtsgreep door Chinezen is totaal onmogelijk' (video)

27/09/16 om 22:01 - Bijgewerkt om 22:03

Eandis-voorzitter Piet Buyse (CD&V) blijft ook na de commotie van de afgelopen dagen voor 100 procent achter de deal met het Chinese staatsbedrijf State Grid staan.

Eandis-voorzitter Piet Buyse: 'Machtsgreep door Chinezen is totaal onmogelijk'

Piet Buyse © Belga Image

Volgens Buyse houden de risico's die in de brief van de Staatsveiligheid worden opgesomd, geen steek. Dat zei hij in Terzake op Canvas. In die brief staat onder meer dat strategische informatie over het elektriciteitsnetwerk kan terechtkomen bij het Chinese leger. Buyse: 'Dat is compleet onmogelijk. Wanneer wij informatie verzamelen bij u of bij mij thuis, dan wordt die om te beginnen versleuteld en vervolgens geaggregeerd.'

Bovendien, aldus nog Buyse, 'gaat het hier niet om een operationele, maar om een louter financiële partner, die niet op het terrein komt'.

Volgens Buyse bekijkt Jonathan Holslag, de professor internationale betrekkingen (VUB) die waarschuwt tegen de deal met de Chinezen, een en ander in een geopolitieke context. 'Ik bekijk dit voor ons bedrijf. Meneer Holslag heeft een visie op de geopolitiek en ik zal daar donderdag met hem over debatteren. Maar wat ons betreft zijn de machtsgrepen die men aan de Chinese investeerders toe-eigent, onmogelijk.'

Over het kritisch rapport van de Antwerpse Inspectie Financiën, waarop Knack de hand kon leggen, zegt Buyse: 'Dat advies is al lang bij ons bekend en ons management is met de mensen van Antwerpen gaan spreken - niet om ze te overhalen, maar om de feiten aan te reiken en om door alle kleinste lettertjes van de deal te gaan'.

'We hebben een aantal zaken afgesproken. Wanneer kunnen ze vertrekken enzovoort: het staat allemaal zwart op wit in het contract. Ik steek mijn hand in het vuur dat hier niets mee fout kan lopen. De prijs in Vlaanderen zal niet stijgen, want die is gereguleerd. De gemeenten hebben de aandelen van Eandis in handen en zij merken dat de investeerders bereid zijn om veel meer geld op tafel te leggen dan het waard is. We hebben een stevig bedrijf in handen.' (KVDA)

Stel al uw vragen over Eandis en China in het Knack-debat met Jonathan Holslag, Bart Dessein en Piet Buyse (Eandis)

Eandis-voorzitter Piet Buyse: 'Machtsgreep door Chinezen is totaal onmogelijk' (video)

© .

Onze partners