Eandis: Gent dreigt met tegenstem, Mechelen onthoudt zich

Daniël Termont in Optimacommissie © Belga Image

De stad Gent zal tegen de instap van Chinezen in distributienetbeheerder Eandis stemmen als de algemene vergadering komende maandag niet wordt uitgesteld of de behandeling van het punt niet wordt opgeschort. Mechelen heeft dan weer zijn steun ingetrokken, en zal zich nu onthouden.

De stad Gent verandert dus zijn standpunt nadat eerst een onthouding in het vooruitzicht was gesteld als de algemene vergadering van Eandis komende maandag niet wordt uitgesteld of de behandeling van het punt over de intrede van de Chinezen niet wordt opgeschort.

“Nu die brief van Staatsveiligheid er is, zijn er toch redenen om het niet goed te keuren”, zei Daniël Termont (SP.A). De Gentse burgemeester vond het ook “bijzonder jammer” dat Antwerpen niet met hem wilde praten. Over Eandis zei hij dat de werking op haar limieten stootte, maar hij uitte geen kritiek op het management. “Ze hebben binnen de wetgeving gewerkt”.

Op een onthouding van Geert Versnick (Open VLD) na, stemden alle raadsleden van de coalitiepartners SP.A, Groen en Open VLD voor de tegenstem. Versnick is lid van het strategisch comité van Eandis.

Oppositiepartijen N-VA, CD&V en Vlaams Belang onthielden zich.

Gent is met bijna 8 procent de grootste gemeentelijke aandeelhouder in Eandis. De Arteveldestad is de tweede centrumstad die tegenstemt. Vrijdagavond al stemde Sint-Niklaas tegen, onder impuls van het kartel SP.A/Groen.

Mechelen

Ook in Mechelen stond de Eandis-stem op de agenda van de gemeenteraad, en ook daar werd het standpunt gewijzigd. Mechelen, tot nu voor, heeft beslist zich volgende week maandag tijdens de algemene vergadering van Eandis te onthouden bij de stemming over de deal met State Grid Europe Limited, de Chinese investeerder.

“Gelet op de onduidelijkheid over het dossier en de uiteenlopende standpunten van sommige partijen” heeft men tot die onthouding beslist. Die onthouding werd als amendement ingediend.

“Ik heb nog nooit zo’n amendement of voorstel gezien”, foeterde Caroline Gennez, fractieleider voor SP.A in de Mechelse gemeenteraad. “De meerderheid durft geen standpunt in te nemen dus beslist men maar om niet te beslissen. Hiermee laat je de andere steden en gemeenten in onze plaats beslissen. De deal met de Chinezen herbekijken zou redelijk zijn, ik dien dan ook een nieuw amendement in waarmee onze fractie de stemming vraagt om de volmachtdrager het mandaat te geven om het punt maandag van de agenda te laten halen tot er meer duidelijkheid is. Dat lijkt mij de enige logische conclusie.”

Ook Vlaams Belang begreep niet waarom enkel een stemming voorlag om zich te onthouden. “Wij waren sowieso altijd al tegen deze deal waarmee we ons afhankelijk maken van een Chinees staatsbedrijf”, zei Hans Keldermans. “Waarom kunnen wij vandaag niet kiezen om tegen te stemmen?”

‘Geen consensus’

Burgemeester Bart Somers gaf toe dat de meerderheid niet tot een consensus kwam. “Dit is geen lokaal dossier meer en ook in andere gemeenten en steden zijn grote verschillen tussen de lokale mandatarissen en de federale partijstandpunten,” zei hij. “Net omdat er in onze meerderheid geen consensus is, hebben wij dat voorstel tot onthouding uitgewerkt. We zullen het amendement wijzigen zodat het eerste deel komt te vervallen (“geen standpunt innemen” red.) en enkel te stemmen over de onthouding. Dit is niet het einde van dit dossier, maar slechts een episode.” Uiteindelijk stemden de stadslijst (Open VLD-Groen-M+), CD&V en N-VA voor het voorstel tot onthouding, Vlaams Belang en SP.A stemden tegen.

“Het gezond verstand wordt niet eens ten stemming voorgelegd”, besloot Caroline Gennez.

Alles samen is al bekend dat een tiental gemeenten tegenstemmen of uitstel vragen. De overeenkomst kan echter maar tegengehouden worden als mee als meer dan een kwart van de 229 steden en gemeenten tegenstemt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content