Björn Rzoska & Johan Danen (Groen)
Björn Rzoska & Johan Danen (Groen)
Fractieleider en parlementslid in het Vlaams parlement
Opinie

03/10/16 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

Eandis-deal: 'Laatste oproep om energienetwerk in Vlaamse handen te houden'

'In de Ghelamco Arena gaat vanavond een belangrijke match door. De twee ploegen op het veld hebben echter geen voetbalschoenen aan', schrijven Björn Rzoska en Johan Danen van Groen. 'Aan de ene kant staan de voorstanders van open en transparante democratie. Aan de andere kant de beoefenaars van de traditionele politiek in achterkamers.'

Eandis-deal: 'Laatste oproep om energienetwerk in Vlaamse handen te houden'

© belga

In de Ghelamco Arena gaat vanavond een belangrijke match door. De twee ploegen op het veld hebben echter geen voetbalschoenen aan. Aan de ene kant staan de voorstanders van open en transparante democratie. Aan de andere kant de beoefenaars van de traditionele politiek in achterkamers.

Delen

Eandis-deal: 'Laatste oproep om energienetwerk in Vlaamse handen te houden'

Het is op zich heel vreemd dat de match toch doorgaat. De energiewaakhond VREG probeerde donderdag immers de match af te fluiten. Vanavond krijgen de 230 gemeenten in de Ghelamco Arena meer tekst en uitleg over de situatie.

In de achterkamers wordt toch nog iets bekokstoofd. In de media luidt het dat de top van Eandis nog altijd koortsachtig zoekt naar een manier om de gemeenten toch nog te laten stemmen. Ze hopen erop dat de gemeenten, die de tijd niet hebben gehad om hun mandaat aan te passen na de nieuwe feiten van vorige week, als het ware opgesloten zitten in hun mandaat en dus toch voor moeten stemmen.

Doofheid en stilzwijgen

Hebben ze het dan toch nog niet begrepen? Uitstel is de enige juiste conclusie. Paul Buyse (CD&V), Koen Kennis (N-VA), Geert Versnick (Open VLD) en Louis Tobback (SP.A), verzameld in het strategisch comité, doen blijkbaar graag alsof ze doof zijn.

Ondanks de tegenstem, niet alleen van Groen in de gemeenteraden en het Vlaams parlement, maar ook van het middenveld, journalisten en experten, blijven de gewoontes van de politici uit de achterkamers hardnekkig. Ze blijven broeden op een forcing in de laatste rechte lijn. Politici uit de achterkamers zijn immers specialisten in het scoren in de laatste minuut.

Delen

'De aandeelshoudersvergadering moet worden uitgesteld tot er meer duidelijkheid is.'

Als Eandis het zelf niet afblaast, zou de voogdijminister van de lokale overheden en de intercommunales het kunnen doen. Zij is de arbiter die de match kan stilleggen. Maar de minister in kwestie, Liesbeth Homans (N-VA), blijft zich hullen in stilzwijgen. Ook Geert Bourgeois (N-VA) blijft in gebreke. Als minister-president van Vlaanderen zou hij zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen en Eandis vragen om de stekker er echt uit te trekken. Dat zou fatsoenlijk bestuur zijn. Maar hij doet het bewust niet. Blijkbaar is een commerciële deal voor Bourgeois en Homans belangrijker dan het belang van de Vlamingen en hun elektriciteitsfactuur.

Geen busines as usual meer

Daarom deze last call voor transparantie. Een oproep naar alle mandatarissen die hun gemeente vanavond vertegenwoordigen in de Ghelamco Arena. De nieuwe feiten van de voorbije week wegen voldoende zwaar om de Algemene vergadering van Eandis uit te stellen.

Als de energieminister van mening verandert, de Staatsveiligheid bezwaar maakt, Antwerpen zijn eigen koers vaart en de energiewaakhond de constructie de grond in boort, dan is het geen business as usual meer. Dan moeten de gemeenteraden de kans krijgen om hun positie opnieuw te bepalen. Daartoe is het nodig dat de aandeelhoudersvergadering wordt uitgesteld tot er volledige duidelijkheid is.

Daar zijn ook geen nadelen aan. Niemand heeft ooit een valabel argument voor de dringendheid van de AV aangereikt.

Laat het energienetwerk in Vlaamse handen

Voor Groen is er trouwens een duidelijk alternatief. Er moet één Vlaams energienetwerk komen. De Vlaamse overheid moet daarin participeren. En de overheid moet ook de gewone Vlamingen de kans geven om te investeren en zo een rendement van 4 % te krijgen.

Groen nam die positie in bij de stemming van het decreet Bourgeois-Homans in de lente. We bleven het herhalen in de gemeenteraden en het Vlaams parlement. Tot woensdag wilden N-VA en CD&V er niet van horen. Ze bleven de deal met de Chinezen verdedigen in de plenaire vergadering. Gisteren zei de N-VA eindelijk schoorvoetend dat ze een participatie van Vlamingen wilden bekijken.

Delen

'Krijgen de gemeenteraden uitstel om zich over de nieuwe elementen in het dossier te buigen?'

Maar er moeten daden volgen. N-VA minister-president Bourgeois en N-VA-minister Homans moeten uitstel vragen. Anders moeten de vertegenwoordigers van de gemeenten het doen. Zodat de participatie van Vlamingen een kans heeft. Voor de Vlamingen, door de Vlamingen en met de Vlamingen. Deze 3 V's zouden de traditionele partijen toch als muziek in de oren moeten klinken?

We hopen dan ook dat het publiek de match in de Ghelamco Arena uitstelt. Zodat de gemeenteraden de tijd krijgen om zich over de nieuwe elementen te buigen. En de match in de Ghelamco Arena de overwinning wordt van de open democratie op de obscure achterkamerpolitiek. Een 3-0 voor de democratie als het ware.

Björn Rzoska, fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement

Johan Danen, energiespecialist en Vlaams parlementslid voor Groen

Onze partners