Eandis: als er geen uitstel komt, zal Gent zich onthouden over Chinese partner

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) © BELGA

Als de behandeling van agendapunten over de intrede van een Chinese partner niet opgeschort wordt op een algemene vergadering van Eandis begin oktober, zal de stad Gent zich onthouden.

“Dit is een trouwpartij van 100 jaar”, aldus burgemeester Daniël Termont (SP.A) in antwoord op vragen van gemeenteraadsleden Dirk Holemans (Groen) en Filip Van Laecke (CD&V). De Gentse burgemeester verwees daarbij naar een systeem waarbij de Chinese partner jaarlijks, verspreid over 95 jaar, één pct van zijn ingebrachte kapitaal terugkrijgt. “We moeten goed weten waaraan we beginnen vooraleer we daar ja op zeggen.”

In de discussie werd onder meer de vraag gesteld wie het financieringstekort zal aanvullen als Antwerpen effectief zou uittreden en haar 20 miljoen euro kapitaal terugkrijgt. Ook werd de vraag geopperd over het feit dat de Chinese partner zou kunnen uittreden wanneer 10 procent EAN-nummers vertrekken, en Antwerpen 10 procent van die aansluitingsnummers zou beschikken, terwijl die stad met de idee speelt om daadwerkelijk een eigen distributiebedrijf op te richten.

Groen-raadslid Dirk Holemans startte zijn betoog met een tweet van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten die maandag schreef: “Belangrijke en strategische beslissingen zoals Eandis praat en denk je grondig door. Taak van de aandeelhouder. Wijs dat Gent dat doet.”

‘College unaniem’

Termont voegde daaraan toe dat het college unaniem achter de vraag staat, en er dus helemaal geen verdeeldheid was. Burgemeester Termont herhaalde dat het college heel veel tijd in het dossier stak ‘en van de ene vraag in de andere terecht kwam’. “Wij zitten nog altijd met een pak vragen die volgens mij niet onmiddellijk beantwoord kunnen worden.”

Naast een overleg dinsdag, waarbij 11 van de 13 centrumsteden zijn uitgenodigd, heeft het schepencollege vrijdag een gesprek met de CEO van Eandis.

Op 3 oktober heeft in principe een stemming plaats waar drie kwart van de steden hun goedkeuring moeten geven aan de Chinese intrede om die mogelijk te maken. Gent vraagt dus dat die stemming uitgesteld wordt.

PVDA roept Gent op om van afstel uitstel te maken. “Energie is een basisbehoefte, en de energievoorziening hoort in publieke handen te zijn”, zegt energiespecialist Tom De Meester, wiens partij tegen de instap van de Chinese partner is. PVDA vindt dat de Vlaamse overheid en de gemeentes hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en, aanvullend, ruimte voorzien voor burgerparticipaties via coöperaties. PVDA vreest ook voor “nog minder democratie en inspraak” en herinnert aan het Gentse bestuursakkoord, waarin de piste geopperd werd voor een “multi-utility” bedrijf of Gentse schaal, met integratie van alle nutsvoorzieningen. “De nieuwe structuur maakt zoiets onmogelijk”, klinkt het.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content