E40 weer volledig opengesteld na zwaar ongeval met drie vrachtwagens

05/05/14 om 10:39 - Bijgewerkt om 20:21

Bij een ongeval met drie vrachtwagens op de E40 in Groot-Bijgaarden is een Britse chauffeur om het leven gekomen en raakte een tweede bestuurder lichtgewond. Het ongeval zorgde voor zware verkeershinder, maar inmiddels is de snelweg weer volledig opengesteld.

E40 weer volledig opengesteld na zwaar ongeval met drie vrachtwagens

© BELGA

Maandagochtend omstreeks kwart voor tien reden drie vrachtwagens aan de oprit van het tankstation Groot-Bijgaarden op de E40 op elkaar in. Ze vlogen alle drie in brand.

Eén van de vrachtwagenchauffeurs overleefde het ongeval niet, een tweede raakte lichtgewond. De derde bestuurder bleef ongedeerd.

Overleden chauffeur is een Brit

De overleden bestuurder was een Brit, meldt het parket Halle-Vilvoorde. De man zat in de tweede van de drie betrokken vrachtwagens en vervoerde voertuigonderdelen in zijn truck. De chauffeur van de eerste truck was een Roemeen die PVC-korrels vervoerde. De derde vrachtwagen transporteerde een hoogtewerker en werd bestuurd door een Belg.

Oorzaak nog niet duidelijk

De juiste oorzaak en omstandigheden van het ongeval zijn nog niet duidelijk. Het parket Halle-Vilvoorde heeft een verkeersdeskundige aangesteld om dit te onderzoeken. Maar die heeft zijn onderzoek nog niet kunnen afwerken en moet dinsdag opnieuw ter plaatse gaan, om onder meer de remsporen te bekijken. Hij zal ook de verongelukte trucks onderzoeken. Intussen is wel duidelijk dat de ontploffingen die tijdens de brand te horen waren, de banden van de vrachtwagens waren. Die ontploften door de hitte die het vuur veroorzaakte.

Verkeer tijdlang volledig onderbroken

Door het ongeval was de E40-autosnelweg een tijdlang in beide richtingen onderbroken.

Pas kort voor 12.00 uur werd de snelweg in de richting van Gent vrijgegeven, nadat de brand volledig geblust was.

In de richting van Brussel bleef de E40 quasi de hele dag afgesloten voor het verkeer. De hulpdiensten moesten eerst het overleden slachtoffer uit de wrakken bevrijden en nagaan of er geen andere slachtoffers tussen de verhakkelde trucks zaten. Pas toen dat gebeurd was, konden de hulpdiensten de vrachtwagens wegtakelen en de lading die de vrachtwagens verloren hadden, opruimen.

Eén vrachtwagen vervoerde dus PVC-poeder, dat door de Civiele Bescherming moest overgeladen worden. Kort voor 17.00 uur waren zowel de wrakken als de lading weggehaald en werd vanaf Ternat één rijstrook opengesteld.

Snelweg volledig opengesteld

Daarna moest het wegdek - dat volgens Hajo Beeckman van Verkeerscentrum Vlaanderen niet beschadigd is geraakt door de brand - nog schoongemaakt worden, waarna de snelweg iets na 19 uur weer volledig kon vrijgegeven worden.

Alternatieve routes

Het ongeval heeft de hele dag voor zware verkeershinder gezorgd. De federale wegpolitie en het Verkeerscentrum raadden bestuurders die naar Brussel reden aan alternatieve routes te nemen. Op de E40 naar Brussel ontstond een file die tot voorbij Aalst reikte. In de richting van Gent vormde zich ter hoogte van het ongeval een kijkfile.

Ook op de lokale wegen in Ternat en Dilbeek was het de hele dag aanschuiven. Het verkeer moest immers de E40 verlaten via de afrit Ternat en de meeste automobilisten en vrachtwagenchauffeurs volgden vanaf die afrit de Assesteenweg en vervolgens de Ninoofsesteenweg om dan in Dilbeek de Brusselse Ring opnieuw op te rijden, wat op dat traject voor fikse vertragingen zorgde. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners