Duur regeringsvorming breekt record

24/12/10 om 18:40 - Bijgewerkt om 18:40

De regeringsonderhandelaars hebben het record van de langste formatie gebroken.

Duur regeringsvorming breekt record

© Belga

De huidige regeringsvorming is de langste ooit in België. Het record werd op Kerstmis gebroken.

In 2007 duurde het tot 194 dagen na de verkiezingen vooraleer de federale regering de eed aflegde. Afgelopen vrijdag werd dat record geëvenaard en zaterdag gebroken.

Meer dan zes maanden na de verkiezingen van 13 juni is een regering nog veraf. Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A), die sinds 21 oktober aan de slag is, werkt aan een ontwerp van globale nota over de staatshervorming.

De nota zal zowel handelen over de financieringswet als over de bevoegdheidsoverdrachten, de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde en de herfinanciering van Brussel.

De bemiddelaar wil een en ander tussen Kerstmis en Nieuwjaar tijdens bilaterale contacten aftoetsen bij de partijvoorzitters. Op 3 januari wil hij zijn nota voorleggen aan de onderhandelende partijen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Groen! en Ecolo).

Tegen 5 januari wil Vande Lanotte weten of ze bereid zijn op basis van de nota verder te onderhandelen. Intussen bereidt de ontslagnemende regering onder leiding van Yves Leterme een begroting voor met een aantal besparingen.

Onze partners