Dutroux wil zelf geen zitting in Brussel

04/02/13 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:59

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank buigt zich over de vraag van Marc Dutroux om vervroegd vrij te komen uit de gevangenis en zijn straf verder uit te zitten onder elektronisch toezicht.

Dutroux wil zelf geen zitting in Brussel

© Image Globe

Dat de zitting plaats vindt in de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel en niet in Nijvel, waar Marc Dutroux zijn levenslange gevangenisstraf uitzit, zorgt voor een storm aan verontwaardiging. Volgens zijn eigen advocaat, Pierre Deutsch, wilde Dutroux zelf ook liever voorkomen in de eigen gevangenis in Nijvel. "Dat vroeg hij begin januari al, maar dat weigerde de rechtbank."

Ook minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, snapt niet waarom de man helemaal naar Brussel vervoerd moet worden. "Dat zorgt voor veel investeringen in extra veiligheidsmaatregelen. Een zitting in de Nijvelse gevangenis had dat overbodig gemaakt." Elders gaan stemmen op die de zitting "nutteloos" noemen. "Dutroux zal nooit vervroegd vrijkomen."

Tweehonderd agenten paraat

In totaal zijn er bijna 200 agenten paraat om de zitting met Dutroux in goede banen te leiden, wat bijna 50.000 euro kost. Dat zeggen de politievakbonden. Al noemen ze die politiemacht wel nodig, om een tweede ontsnapping van 'volksvijand nummer één' te vermijden. Bovendien wil men Dutroux ook beschermen voor mogelijk aanslagen op hem.

De vraag van de moordenaar en ontvoerder van minderjarige meisjes om onder elektronisch toezicht met een enkelband vrij te komen, zet kwaad gemoederen bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Leendert Lambrecks stapt naar het Grondwettelijk Hof en vraagt meer inspraak in het reclasseringsplan van Dutroux.

Juridische stappen

Laetitia Delhez, één van zijn slachtoffers, en Jean-Denis Lejeune, de vader van het vermoorde meisje Julie, daagden ons land voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Zij eisen meer inspraak in de procedure van de strafuitvoeringsrechtbank.

Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux, werd deze zomer vrijgelaten uit de gevangenis van Berkendael. Ondanks de massale protesten tegen haar vrijlating, kon de vrouw de gevangenis toch verlaten. Ze verblijft nu in het Clarissenklooster van Malonne.

De zitting met Dutroux vindt deze namiddag om 14 uur plaats in het Brusselse justitiepaleis. De rechtbank heeft acht tot tien dagen om tot een uitspraak te komen. Al is de kans klein dat Dutroux wel degelijk vrijgelaten zal worden. (EA)

Lees meer over:

Onze partners