Dutroux vraagt elektronische enkelband aan

14/09/12 om 18:58 - Bijgewerkt om 18:58

Kindermoordenaar Marc Dutroux heeft een aanvraag ingediend voor elektronisch toezicht door middel van een enkelband.

Dutroux vraagt elektronische enkelband aan

© Belga

Dutroux heeft het recht om een aanvraag in te dienen. Dat kan enkele maanden alvorens de gevangene een derde van zijn straf heeft uitgezeten, zo legt Laurent Sempot van het Belgische Gevangeniswezen uit.

Er zal nu een advies worden uitgebracht door de directie van de gevangenis van Nijvel, waar Dutroux momenteel opgesloten zit. Ook het openbaar ministerie moet een advies formuleren. De procedure kan enkele maanden in beslag nemen, aldus Sempot.

Advocaat was niet op de hoogte

De advocaat van Marc Dutroux, Ronny Baudewyn, was niet op de hoogte van de aanvraag voor een enkelband. Hij denkt niet dat Dutroux een positief antwoord moet verwachten.

"Ik was niet op de hoogte, maar hij is niet verplicht om mij voor dat dossier als advocaat te nemen", luidde het. "Hij is niet verplicht om met een advocaat te werken om die aanvraag in te dienen."

Baudewyn ontmoette Dutroux vorige week nog. Toen werd er niet gesproken over de aanvraag tot elektronisch toezicht door middel van een enkelband.

De advocaat benadrukte dat er een verschil is tussen beantwoorden aan de voorwaarden om een aanvraag in te dienen en beantwoorden aan de voorwaarden om een positief antwoord te krijgen op die aanvraag.

Volgens Baudewyn beantwoordt Dutroux niet aan de voorwaarden om effectief vrij te komen met een enkelband.

De uiteindelijke beslissing om de enkelband al dan niet toe te staan, ligt bij de strafuitvoeringsrechtbank.

Marc Dutroux werd in juni 2004 schuldig verklaard aan vijf moorden, aan ontvoering van kinderen, aan ontvoering, vrijheidsberoving, verkrachting met foltering en drugstrafiek. Hij kreeg levenslang en een terbeschikkingstelling van de regering voor een periode van tien jaar.

Michelle Martin
Nadat zijn ex-vrouw Michelle Martin onlangs vrijkwam, laaide bij Marc Dutroux de hoop op zijn eigen vrijlating weer op. Hij volgde het nieuws op de voet via de televisie in zijn cel.

'Bij Marc Dutroux leeft nog altijd het idee dat hij op een dag zal vrijkomen', aldus Baudewijn. 'Hij vindt dat hij net als Martin opnieuw een kans in de maatschappij verdient. Hij blijft de hoop op vrijlating koesteren.'

Anders dan Michelle Martin is Marc Dutroux wel tot levenslang veroordeeld. Tijdens zijn proces werd hij neergezet als een ongeneeslijke psychopaat zonder inlevingsvermogen die een permanent gevaar voor de maatschappij is. Hij behoort wellicht tot de kleine groep gedetineerden in Belgische gevangenissen die nooit vrijgelaten zullen worden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners