Duizenden ABVV-militanten bijeen in Brussel

Op verschillende plaatsen in de hoofdstad vonden donderdag vakbondsbetogingen plaats tegen het socio-economisch beleid van de Europese Unie.

Op verschillende plaatsen in Brussel verzamelden zo’n 15.000 militanten van de socialistische vakbond ABVV. Ze betoogden de hele dag tegen de neoliberale koers die Europa volgens hen dreigt te varen. Daarmee komt het sociaal Europa in gevaar, luidt het.

De betoging vertrok rond 9 uur op 4 plaatsen: Brussel Noord, Brussel Zuid, Meiserplein en het Montgomeryplein. Aan het Montgomeryplein was er ernstige verkeershinder omdat betogers zich niet hielden aan de afspraak om het plein vrij te houden.

In de Wetstraat kwamen enkele betogers in aanvaring met de politie. Er werd met stenen en eieren gegooid. Daarbij sneuvelden ramen in nabijgelegen gebouwen. De politie reageerde op het geweld met waterkanonnen en traangas.

Nationale Bank

Aan de zetel van de Nationale Bank van België (NBB) ontrolden zo’n 1.500 manifestanten spandoeken aan de ingang en waren er enkele voetzoekers en rookbommetjes.

“Vanaf 1 april is de Nationale Bank verantwoordelijk voor het toezicht op de banken, maar vandaag is niets klaar om zo’n controle uit te oefenen in België”, zegt Philippe Van Muylder van de ABVV. “Europa vergist zich van doel. Het verwacht dat de lidstaten de werknemers aanvallen, terwijl wij een taks op financiële transacties vragen”, voegde hij eraan toe.

Electrabel Ook Electrabel moest het bekopen. Betogers gooiden eieren naar de zetel van het energiebedrijf. Electrabel wordt ervan beschuldigd de consument met arrogantie en misprijzen te behandelen. De energiereus behaalt miljarden winsten, terwijl de consument de energiefactuur enkel maar ziet stijgen

En ook de Duitse en Franse presidenten Merkel en Sarkozy kregen een veeg uit de pan. Die vallen immers de index aan, terwijl die de Belgische consument beschermt tegen de prijsstijgingen. “Raak niet aan onze index”, was de boodschap.

Betogers hinderen betogers Bussen met militanten van de socialistische vakbond op weg naar Brussel werden opgehouden aan de Heizel, waar de christelijke vakbond ACV samenkwam voor een actie.

ACV wou niet met de ABVV betogen omdat de socialistische vakbond zich niet aan de afspraken hield over de gemeenschappelijke actie. ACV vreesde een blokkering van Brussel door de acties en verkoos een eigen happening aan de voet van het Atomium.

Betogen voor sociaal Europa
ACV en ABVV zijn het misschien niet eens over de te voeren acties, over het doel van de acties zijn ze dat wel: hun stem laten horen tegen de afbraak van het Europese sociaal model dat de Europese regeringsleiders willen doorvoeren.

De betogers zijn onder meer tegen de plannen van Europa om loonmatiging op te leggen, de concurrentie tussen werknemers aan te wakkeren, de brugpensioenen af te schaffen en te snoeien in de openbare diensten. Ook de aanval op het Belgische indexsysteem is men niet vergeten. “Wij willen een Europa dat
meer banen schept, een Europa met meer sociale en fiscale rechtvaardigheid, met meer solidariteit”, luidt het bij de ABVV.

“De EU-leiders willen een Europa boetseren naar het Duits model. Dat gaat echter gepaard met stijgende armoede, micro-contracten en looninleveringen”, waarschuwt Luc Cortebeek van het ACV.

Agoria: Nood aan europact

Technologiefederatie Agoria is niet te spreken over de vakbondsacties. “Amper twee weken na de IPA-actiedag, hebben de vakbonden weer actie gevoerd om de ondernemingen schade toe te brengen. Ook is er reputatieschade voor ons land en de bedrijven, ” zegt Paul Soete, CEO van Agoria. De federatie hoopt dat de EU het europact afdwingbaar maakt om voor financiële stabiliteit te zorgen. Agoria wijst de betogers erop dat Europa ons land veel meer opbrengt dan kost.

Unizo: ‘Bangmakerij’

Volgens ondernemersorganisatie Unizo worden de vakbondsacties nauwelijks gedragen bij de werknemers. “Volgens 86 procent van de ondervraagde KMO’s vertolken de vakbonden met deze actie niet wat er leeft bij de werknemers en bij de publieke opinie”, zo luidt het. Unizo vindt dat de ABVV aan bangmakerij doet als het over de gevolgen van de Europese economische beleidsplannen gaat. “Dat Europa klaarstaat om de automatische index en het brugpensioen zonder meer af te schaffen, en om eenzijdig te snoeien in de lonen en de sociale zekerheid en openbare diensten, is een leugen. De ABVV-top weet dat”, klinkt het.

Voka hekelt ‘manifestatiedrang’
De actie legt het hart van de Belgische economie stil voor de ogen van de wereldpers. De manifestatiedrang van de vakbonden schaadt zo verder het imago van ons land, dat al te lijden heeft onder de aanslepende regeringsvorming”, zo reageert Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Volgens Voka is er verandering nodig, “of we dreigen de jongeren van vandaag en de komende generaties op te zadelen met een gigantische financiële last.”

Verkeershinder
Veel pendelaars die donderdag richting Brussel moesten, hebben hun auto thuisgelaten. Tijdens de ochtendspits was het op de hoofdwegen rond Brussel minder druk dan anders. Op de ring was er wel meer verkeer, omdat automobilisten op andere manieren delen van Brussel proberen te bereiken.

De extra reizigers richting Brussel zorgden dan weer voor druk bezette treinen richting Brussel. Extra rijtuigen kon de NMBS niet inzetten, aangezien al het materieel tijdens de spits al wordt gebruikt. De treinen houden nog tot 14 uur niet halt in het station Brussel-Schuman.

Wie in Brussel het openbaar vervoer neemt, moet rekening houden met werkonderbrekingen en hinder bij bussen, trams en de metro. Bussen moesten omrijden ter hoogte van de verzamelplaatsen van de betogers. Sommige tramlijnen van de MIVB werden beperkt. De metrostations Schuman en Maalbeek blijven op vraag van de politie nog gesloten tot 14u.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content