Dubbel zoveel recidivisten als vijf jaar geleden

18/10/16 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Bijna 5 procent van het aantal veroordeelden in België bevindt zich in staat van wettelijke recidive. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijgegeven heeft. Dat is dubbel zoveel als in 2010, toen nog maar 2,61 procent van het aantal veroordeelden recidivist was.

Dubbel zoveel recidivisten als vijf jaar geleden

Rechtbank © Getty Images/iStockphoto

De kranten van de groep Sudpresse berichten dinsdag over de statistieken. In absolute cijfers steeg het aantal recidivisten van 4.820 in 2010 naar 7.109 in 2014.

Volgens de Naamse procureur des Konings Vincent Macq komt dit doordat gevangenisstraffen te weinig effectief worden uitgevoerd en te vaak worden ingekort. 'Wie momenteel tot minder dan drie jaar cel wordt veroordeeld, gaat niet naar de gevangenis. Zo verliest Justitie aan geloofwaardigheid. Dat zorgt ook voor een gevoel van straffeloosheid en doet afbreuk aan het afschrikkend effect van de straf.'

Volgens Jean-Marc Meilleur, de Brusselse procureur des Konings, speelt de straftoepassing zeker mee. Toch wil hij nuanceren. 'Het gaat om een erg complexe problematiek. Er spelen zoveel elementen mee... Uit studies blijkt dat het niet is omdat een bestraffing streng is, dat er daardoor minder recidive is.' (BELGA/JVL)

Onze partners