Drugshandel via luchthaven Zaventem neemt toe

23/02/12 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

De drugshandel via de luchthaven van Zaventem blijft stijgen. Drugskoeriers komen ons land vooral binnen op chartervluchten uit de Dominicaanse Republiek

De opsporingsdiensten van Douane en Accijnzen hebben in 2011 op de luchthaven van Zaventem bijna 5.000 pillen, 379 kilogram cocaïne en 17 kilogram heroïne in beslag genomen. Het is ook opvallend dat er steeds meer vloeibare cocaïne in beslag wordt genomen, meldt de federale overheidsdienst (FOD) Financiën.

In totaal opende de douane in Zaventem vorig jaar 240 dossiers in verband met de inbeslagname van drugs. Het ging om 4.865 pillen die vallen onder de drugswetgeving (vooral xtc), 11 kg hasj, 37 kg marihuana, 226 kg cocaïnepoeder (waarvan 100 kg werd gevonden in koelboxen met verse tonijn), 153 kg vloeibare cocaïne aangetroffen in een zending tropische vissen, 17 kg heroïne en 597 kg khat.

Vloeibare cocaïne

Dat de douane steeds meer vloeibare cocaïne in beslag neemt, is een nieuw fenomeen, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. In 2009 werd er geen vloeibare cocaïne aangetroffen in Zaventem, in 2010 al 4 kg en vorig jaar dus 153 kg.

Dominicaanse Republiek

De situatie bleek het meest problematisch voor de chartervluchten uit de Dominicaanse Republiek. "Daarop werden regelmatig drugskoeriers gevat. De meeste drugs komen uit Zuid-Amerika en belanden soms via een tussenstop in Spanje in Zaventem", aldus Adyns.

Haven van Antwerpen

In 2012 deed Douane en Accijnzen al 18 vaststellingen. Het merendeel van de gevallen waren opnieuw vaststellingen op chartervluchten uit de Dominicaanse Republiek. Ondanks de vaststellingen ziet de douane dat de drugshandel in Zaventem nog steeds toeneemt. Vergeleken met de luchthavens in de ons omliggende landen springt Zaventem echter niet uit de band, aldus Adyns. "Alle Europese luchthavens kampen met de problematiek. De haven van Antwerpen geldt meer als een belangrijke draaischijf van de drugssmokkel." (Belga/INM)

Onze partners