Drugscontroles via speekseltest

21/09/10 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Vanaf 1 oktober wordt drugsgebruik in het verkeer gecontroleerd via speekseltests.

Bestuurders kunnen vanaf 1 oktober via speekseltests gecontroleerd worden op drugsgebruik. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) dinsdag aangekondigd.

Schouppe heeft over de speekseltests een koninklijk besluit ondertekend dat eerlang in het Staatsblad wordt gepubliceerd.

Bij de nieuwe tests zullen geen bloedafnames toegepast worden, waardoor er geen tussenkomst van een arts meer nodig is. Ze hebben het voordeel dat men binnen de twaalf minuten weet of een bestuurder al dan niet drugs heeft gebruikt.

De tests kunnen gebruikt worden om onder meer het gebruik van cannabis, hasj, marihuana, amfetamines, XTC, morfine, heroïne en cocaïne op te sporen. Het speeksel van een chauffeur zal in een laboratorium geanalyseerd worden.

Een automobilist die drugs gebruikt heeft, riskeert een boete van
1.100 tot 11.000 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. In het geval van recidive binnen de drie jaar kan hij een gevangenisstraf krijgen van 1 maand tot 2 jaar.

Volgens een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid uit 2006 zijn er bijna evenveel bestuurders onder invloed van drugs (4 procent) dan van alcohol (5,3 procent).

Eén op de tien bestuurders die omkwamen als gevolg van een
verkeersongeval had cannabis gebruikt; 37 procent had te veel gedronken.

Onze partners