Driekwart Vlamingen ongerust over trage onderhandelingen

23/12/10 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

De helft van de ondervraagden verwacht een akkoord in februari. Dertig procent denkt dat het nog langer zal duren.

Meer dan driekwart van de Vlamingen is bezorgd over de aanslepende regeringsonderhandelingen. Dat blijkt uit een peiling bij 2.020 Vlamingen die werd afgenomen voor het Eén-programma Koppen en Het Nieuwsblad. Volgens de peiling maakt 77 procent van Vlamingen zich zorgen over het feit dat er meer dan zes maanden na de verkiezingen nog altijd geen nieuwe federale regering is. In de loop van zaterdag sneuvelt het record (194 dagen) van de regeringsvorming in 2007.

Van de ondervraagden denkt 52 procent dat de onderhandelingen in februari zullen leiden tot een akkoord. Dertig procent denkt dat het nog langer zal duren. 76 procent van de Vlamingen wil niet weten van nieuwe verkiezingen, 77 procent oordeelt dat een nieuwe stemronde geen enkele bijdrage kan leveren om de patstelling te doorbreken.

Vertrouwen

Ondanks de lange duur van de regeringsonderhandelingen blijft 64 procent geïnteresseerd in de Wetstraatperikelen.

De Vlaming blijkt groot vertrouwen te hebben in bemiddelaar Johan Vande Lanotte. Van de ondervraagden zegt 72 procent ervan overtuigd te zijn dat hij een akkoord kan bereiken tussen de onderhandelaars.

Vande Lanotte krijgt iets meer vertrouwen dan N-VA-voorzitter Bart De Wever (69 procent). CD&V-voorzitter Wouter Beke kan 49 procent van de ondervraagde Vlamingen overtuigen. Wouter Van Besien (Groen!) haalt 42 procent, PS-voorzitter Elio Di Rupo 38 procent, Caroline Gennez (SP.A) 34 procent, Jean-Michel Javaux (Ecolo) 24 procent en Joëlle Milquet (CDH) dertien procent.

Onze partners