Driekwart van de Britse oesters getroffen door een virus

(Belga) Ruim driekwart van de in Groot-Brittannië gekweekte oesters zijn getroffen door een virus. De gebruiker kan nare gevolgen krijgen als braken en diarree. Dat blijkt uit een onderzoek van het Brits voedselagentschap een maand voor de eindejaarsfeesten.

Dit norovirus werd aangetroffen in 76 procent van de onderzochte oesters. Maar het niveau waarop de ziekteverwekker toeslaat, is nog niet vastgesteld, preciseert het Food Standards Agency (FSA) in een communiqué. De wetenschappers zijn er ook nog niet uit of de behandeling van de oesters met ultraviolette straling doeltreffend genoeg is om het virus tegen te gaan. Het onderzoek, dat tussen 2009 en 2011 werd uitgevoerd op 8.000 oesters in kweekinstallaties, is het eerste in zijn soort in Groot-Brittannië, aldus de FSA. Volgens het agentschap kunnen de resultaten de producenten helpen om middelen te vinden die het niveau van het norovirus in schelpdieren kan veminderen en op Europees vlak de niveaus kan vastleggen vanaf wanneer de consumptie zonder gevaar is voor de gebruiker. “De mensen moeten op de hoogte zijn van de risico’s om rauwe oesters te eten”, zegt Andrew Wadge van de FSA. Oudere en zwakkere mensen, zwangere vrouwen en kinderen zouden ze beter niet eten. In 2009 moest de Fat Duck, het restaurant van de Britse chef Heston Blumenthal met drie Michelin-steren, zijn deuren sluiten na een vergiftiging van meer dan 500 gasten door het norovirus. De ziekteverwekker werd toen aangetroffen in rauwe oesters en andere schelpdieren. (PATRICK BERNARD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content