'Drie weken voor nieuwjaar weet de minister niet wat hij in 2015 gaat doen'

10/12/14 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:42

In het Vlaams Parlement is vandaag gediscussieerd over de start van het inclusief onderwijs, de nood aan bijkomende plaatsen in de kinderopvang en de Vlaamse bijdrage aan het VN-klimaatfonds. 'Ik wist niet dat de oppositie ook ministers had.'

'Drie weken voor nieuwjaar weet de minister niet wat hij in 2015 gaat doen'

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

Na het vuurwerk van de afgelopen twee weken, ging het er deze week wat rustiger aan toe in het Vlaams Parlement. De zitting werd geopend met een vraag van Kathleen Krekels (N-VA) over de uitrol van het M-decreet, waarin het inclusief onderwijs geregeld wordt. 'Acht op de tien leerkrachten is overtuigd van de meerwaarde van inclusief onderwijs, maar even veel zijn ongerust over de praktische gevolgen van het decreet. Ik kan dat begrijpen', zei ze tegen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Crevits benadrukte dat het buitengewoon onderwijs zal blijven bestaan, en dat de situatie van dichtbij zal worden opgevolgd. Vanuit de oppositie kwamen daarover heel wat vragen. 'U voorziet geen extra middelen, dit decreet wordt een lege doos', sneerde Elisabeth Meuleman van Groen. 'Hoe kan er nu een goede omkadering voor de leerkrachten tot stand komen, als er zo veel bespaard moet worden', vroeg ook Caroline Gennez zich af.

'Stijgend aantal kinderen dat opgroeit in armoede'

Even later opnieuw vonken tussen meerderheid en oppositie bij een vraag over kinderopvang van Elke Van den Brandt (Groen). 'Voor 22.000 kinderen is de Sint dit jaar pas geweest nadat het OCMW de ouders geholpen had', stelde Van den Brandt. Ze verwees naar het groeiend aantal kinderen dat opgroeit in armoede in Vlaanderen.

Van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wilde ze weten wat hij volgend jaar wil doen om ervoor te zorgen dat kwetsbare groepen gemakkelijker een plaats vinden in de kinderopvang. 'Vorig jaar zijn 1.700 plaatsen gecreëerd, aan dit tempo komen we er niet.'

Vandeurzen verwijst naar wat er terzake al allemaal gebeurd is, en stelt dat het budget in de komende weken en maanden afgerond zal worden.

'Hoe kan het dat een minister op twee weken voor nieuwjaar nog niet weet hoe veel betaalbare plaatsen hij wil creëren in 2015?', vraagt Bart Van Malderen (SP.A) zich af op Twitter.

De laatste vraag ten slotte is er één van Willem-Frederik Schiltz (Open VLD). Hij wilde van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) weten wat de Vlaamse regering van plan is om in het VN-Klimaatfonds te storten. Onlangs bleek op de klimaatconferentie in Lima dat ons land nog geen bijdrage geleverd had.

'Niet snel-snel met miljoenen schuiven'

'Ik heb gelezen dat minister Alexander De Croo snel-snel 50 miljoen heeft verschoven van ontwikkelingssamenwerking naar de strijd tegen de klimaatverandering', klonk het antwoord van Schauvliege. 'Wel, dat is hoe de liberalen dat doen. Ik ga iets anders doen, namelijk een deel van het geld dat de verkoop van emissierechten opbrengt, inzetten voor de strijd tegen klimaatverandering.'

Een enigszins vreemde uitval, want Open VLD zit samen met CD&V in zowel de Vlaamse als de federale regering. 'Ik wist niet dat de oppositie ook ministers had', merkte Schiltz droog op, voor hij de minister aanmaant om snel werk te maken van de Belgische bijdrage in het Green Climate Fund.

Lees meer over:

Onze partners