Drie redenen om voor Open VLD te stemmen

17/05/14 om 08:00 - Bijgewerkt om 08:16

Niet iedereen kan de hele verkiezingscampagne in detail volgen. Daarom vroeg Knack.be aan alle partijvoorzitters om in drie kernwaarden samen te vatten waar zijn of haar partij voor staat. Vandaag: Gwendolyn Rutten over vrijheid, solidariteit en de geëngageerde burger.

Drie redenen om voor Open VLD te stemmen

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten © Belga

Met de verkiezingen in aantocht heeft niet iedereen de tijd om de programma's van alle politieke partijen van A tot Z te lezen of om alle debatten op radio en tv te volgen en alle interviews in dag- en weekbladen te lezen. Daarom brengt Knack.be 8 dagen lang Politiek voor Dummies. De essentie van de verkiezingen. De partijvoorzitters geven u 3 redenen waarom u op hun partij moet stemmen. Lees ze allemaal en vorm zelf uw mening.

Vandaag: Gwendolyn Rutten over haar Open VLD

Morgen: Bart De Wever over zijn N-VA

Peter Mertens over zijn PVDA

1. Open Vld is een vrijheidspartij

Gwendolyn Rutten: 'Wij geloven dat mensen de samenleving maken. Wij zijn ervan overtuigd dat zij dat beter en efficiënter kunnen dan overheden of van bovenaf opgelegde structuren. Precies daarom willen wij mensen opnieuw meer vrijheid geven om zelf initiatief te nemen, voor zichzelf én voor anderen.

Dat doen we ondermeer door de betutteling tegen te gaan, en door te rooien in het bos met regeltjes die vrij initiatief afremmen, of die niet gebaseerd zijn op duidelijke principes. '

2. Liberalisme is per definitie solidair

Gwendolyn Rutten: 'We zijn de partij van de vooruitgang, en zijn ervan overtuigd dat een samenleving niet kan vooruitgaan als er mensen achterop blijven.

We mikken daarom resoluut op economische groei met ons groeiplan, want dat is de beste manier om iedereen te versterken. Want het groeiplan helpt mensen aan werk, en zorgt er tegelijkertijd voor dat ook in de toekomst iedereen een goed pensioen zal krijgen.

Liberalen hervormen graag, en we doen dat met het hoofd én het hart. Ons Toekomstpact voor de Zorgzekerheid, geschreven door dokter Maggie De Block, is daar een goed voorbeeld van: we maken de juiste diagnose en schrijven de juiste remedie voor onze gezondheidszorg voor. Dat is hervormen met het hoofd, maar de achterliggende gedachte ontstaat in het hart: een rustige oude dag en betaalbare, steengoede zorg voor iedereen.'

Open Vld is de partij van de geëngageerde burger

Gwendolyn Rutten: 'Iets meer dan 20 jaar geleden verlangden burgers naar meer inspraak in het beleid. Ze eisten terecht dat er minder over hun hoofden heen beslist werd.

Vandaag moeten we nog een stap verder zetten, want nu willen kritische en mondige burgers ook meedoen, participeren. Wij willen alle ruimte geven aan dat burgerengagement. De overheid moet zich meer opstellen als platform waarop burgers zelf het mooie weer maken. Ze moet dus niet alles zelf willen doen.'

Onze partners