Drie op vier Vlamingen zijn trotse Belgen

- Bijgewerkt op

Driekwart van de Vlamingen zijn trotse Belgen en zien Vlaanderen liever niet onafhankelijk worden. Twee op de drie denken dat België bovendien nog lang overleeft.

Drie op vier Vlamingen zijn trotse Belgen

© Belga

Niet minder dan 73 procent van de Vlamingen zegt trots te zijn op zijn nationaliteit, 20 procent is zelfs zeer trots. Een kwart van de Vlamingen is niet trots, 8 procent zelfs in uitgesproken mate. Dat zijn de resultaten van een enquête van Het Nieuwsblad en het Eén-programma "Koppen".

Limburgers zijn meer dan gemiddeld trots, Antwerpenaren zijn het minst trots op het etiket Belg.

Jongere Vlamingen zijn erg enthousiast: 80 procent van de 18- tot 34-jarigen noemt zichzelf trots en zelfs 90 procent van de studenten. De 55-plussers zijn met 31 procent dan weer meer dan gemiddeld vertegenwoordigd in de groep die de omschrijving "Belg" geen compliment vindt.

Onafhankelijkheid 22 procent van de Vlamingen kiest resoluut voor onafhankelijkheid, maar niet minder dan 3 op de 4 Vlamingen hebben liever niet dat België verdwijnt.

En 42 procent van de Vlamingen wil helemaal niet graag dat Vlaanderen onafhankelijk wordt. Vrouwen, bedienden, de hoogste sociale klassen en kiezers uit grote gezinnen kantten zich nog net iets feller tegen onafhankelijkheid. Huisvrouwen en -mannen zijn de grootste tegenstanders.

Twee op de drie Vlamingen gaan ervan uit dat België over tien jaar nog bestaat, dertig procent denkt dat België dan al naar de geschiedenisboeken zal verwezen zijn. (Belga/TE)

Mediaclub aanbiedingen

Onze partners

Alterego Design

Design en deco

Koop uw meubelen online of in onze showrooms (Luik & Brussel).

Generali

Brandverzekering

Een maximale bescherming voor u, uw gezin, uw spullen en uw woning.

Parship

Dating met Parship

Vind de partner die echt bij je past.

CIAO

Goedkoper kopen met Ciao

Vind, vergelijk en koop tegen de beste prijs.

Generali

Autoverzekering

Nieuwe wagen? Kies de volledige bescherming voor u en uw wagen bij Generali!