Drie op vier vastgoedmakelaars 'sjoemelen'

25/05/10 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:52

Drie kwart van alle vastgoedmakelaars maakt zich schuldig aan onwettelijke praktijken en 'sjoemelt' met zijn contracten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Economische Inspectie. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) kondigt een grote opkuisoperatie aan.

Dat meldt Het Nieuwsblad dinsdag. De grootste probleemregio's in Vlaanderen blijken Antwerpen en Limburg, waar 85 procent van alle gecontroleerde makelaars een waarschuwing kreeg.

Alleen in Luik en Luxemburg is het nog iets erger gesteld, met pv's in 93 procent van de gecontroleerde kantoren.

"Al die tv-programma's waarin sjoemelende aannemers en malafide bouwbedrijven verward worden met makelaars hebben ons al weinig goed gedaan," zegt voorzitter Luc Machon van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). "Dit maakt het nog erger."

Strenger

Het BIV kondigt daarom de grootste opkuisoperatie ooit in de sector aan. Er zal strenger gecontroleerd worden en alle makelaars zullen een opleiding moeten volgen over de nieuwste regels en wetten.

Daarnaast wordt er gewerkt aan duidelijkere standaardcontracten en is er een juridische hotline voor makelaars gelanceerd.

Lees meer over:

Onze partners