Drie jaar effectief voor onthaalmoeder

21/12/10 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

De vrouw werd veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan drie effectief, wegens slagen en verwondingen aan twee baby's.

De Leuvense correctionele rechtbank heeft een onthaalmoeder dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee met uitstel, wegens het toebrengen van slagen en verwondingen aan twee baby's. Een van hen raakte daardoor zwaar gehandicapt.

Het ging om twee kindjes van 4 maanden oud die in november 2009 werden geslagen in het kinderdagverblijf dat de vrouw in Leuven uitbaatte.

Bij één van de kinderen werden in het UZ Leuven hersenbloedingen
vastgesteld als gevolg van het 'shakenbabysyndroom'. De vrouw bekende dat ze de baby op 23 november van vorig jaar dooreenschudde en verklaarde dat door een paniekreactie als gevolg van een stresssituatie.

Maar de rechter hechtte daar geen geloof aan en tilde er zwaar aan dat ze de hulpdiensten niet had gebeld voor het zieltogende kind. Dat was eerder al samen met een ander kind hardhandig aangepakt door de vrouw.

Voor tachtig procent gehandicapt

De vrouw kreeg dus een zware straf van de rechter, die erop wees dat het om zeer ernstige feiten ging. Eén van de kindjes raakte na de slagen voor tachtig procent gehandicapt. Het is ook blind en kan niet lopen of slikken.

Het schuldinzicht van de beklaagde is volgens de rechter beperkt. Aan de twee jaar celstraf met uitstel is het verbod om nog actief
te zijn in de kinderopvang verbonden. De ouders van het kind kregen een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro toegewezen.

Lees meer over:

Onze partners