Drie grote Vlaamse universiteiten krimpen voor het eerst

22/12/15 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:57

Na een jarenlange groei zien de Vlaamse universiteiten in hun totaliteit het aantal inschrijvingen niet langer toenemen. Op 31 oktober hadden de vijf universiteiten 116.274 inschrijvingen op de teller. Dat zijn er slechts vijf meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. De drie grote universiteiten gaan zelfs achteruit.

Drie grote Vlaamse universiteiten krimpen voor het eerst

Rik Torfs (midden), rector van de KU Leuven © Belga

Dat schrijft De Tijd op basis van een rapport van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) .

De slechte cijfers zijn vooral het gevolg van de resultaten bij de 'grote drie', waar de motor sputtert. Aan de KU Leuven, de UGent en de Universiteit Antwerpen daalt voor het eerst sinds het begin van de centrale tellingen in 2004 het totale aantal inschrijvingen. De KU Leuven ziet zelfs de instroom van het aantal 18-jarigen teruglopen.

De kleinere Vlaamse universiteiten VUB en UHasselt noteren daarentegen wel nog een stijging.

'Niet kiezen voor kwantiteit'

In een reactie op de cijfers vechten de rector van de KU Leuven, Rik Torfs, en zijn Brusselse collega, Paul De Knop, in de krant een robbertje uit over welke onderwijsvorm te verkiezen is. Volgens De Knop zijn de cijfers het bewijs dat "er een rem staat op het massaonderwijs". Torfs is niet onder de indruk. "Wij kiezen heus niet voor kwantiteit. Dat bewijzen we onder meer met onze 30 procentregel. Die stelt dat studenten niet aan het volgende jaar mogen beginnen als ze niet 30 procent van de studiepunten verwierven."

(Belga/RR)

Onze partners