Drie doden bij explosie in Schaarbeek

24/09/10 om 21:18 - Bijgewerkt om 21:18

Een ontploffing waarbij drie huizen werden vernield, heeft zaterdagavond aan drie mensen het leven gekost.

Drie doden bij explosie in Schaarbeek

© Belga

Bij een explosie in Schaarbeek waarbij drie huizen werden vernield, zijn zaterdagavond drie mensen om het leven gekomen. Eén van hen was vermist en werd in de loop van zondag dood onder het puin gevonden. Zeventien mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. Uitsluitsel over de oorzaak is er nog niet.

De explosie had zaterdagavond omstreeks 23 uur plaats in een woning aan de hoek van de Gaucheret- en de Destouvellestraat in Schaarbeek, in de buurt van het Noordstation. Door de kracht van de ontploffing werden ook twee aanpalende huizen getroffen.

De buurtbewoners werden na de ontploffing geëvacueerd, maar enkele uren na de explosie mocht een deel van hen weer naar huis.

Bij de explosie kwamen drie mensen om het leven. Het gaat om twee mannen van respectievelijk 58 en 66 jaar en een andere man van 58 jaar die door zijn familie als vermist was opgegeven.

Het was niet zeker dat hij zich op het moment van de explosie ter plaatse bevond en in de loop van zondag werd nog naar hem gezocht, maar zondagnamiddag bevestigde het parket dat hij dood onder het puin werd gevonden.

Na de explosie werden zeventien mensen naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de burgemeester van Schaarbeek bevindt één van hen zich in een kritieke, maar stabiele toestand. Het gaat om een kind.

Oorzaak voorlopig onbekend

Na de ramp kwamen ook ontslagnemend vicepremier Laurette Onkelinx en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom ter plaatse.

De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend. Het Brussels parket kon daar zondagmiddag tijdens een persconferentie nog geen uitsluitsel over geven. Het gerecht vorderde niet alleen een gerechtsdeskundige, maar ook een onderzoeksrechter.

De brandweer vermoedt dat er een gaslek is geweest, maar volgens Sibelga, dat gas en elektriciteit in het Brussels gewest verdeelt, is dat voorbarig. Volgens de maatschappij is er het voorbije jaar in de betrokken straten geen enkele oproep wegens gasgeur geweest.

Lees meer over:

Onze partners