Dreigingsniveau van 4 naar 3: Brusselse metro opnieuw open, leger blijft in straatbeeld

Militairen en politieagenten patrouilleren in de Brusselse metro. © Belga

Het dreigingsniveau in Brussel is donderdag teruggebracht van niveau 4 naar niveau 3, na een nieuwe evaluatie van de situatie door OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse.

Nu het dreigingsniveau voor Brussel van het hoogste niveau 4 naar 3 is verlaagd, zoals voor heel België geldt, zal de Brusselse metro vrijdagochtend vanaf 6 uur opnieuw volledig geopend zijn tot 22 uur. Wel blijft een aangepaste aanwezigheid van politie en leger in het straatbeeld. Bij grote evenementen wordt geval per geval bekeken wat mogelijk is. Dat maakte eerste minister Charles Michel (MR) bekend na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad donderdagavond.

Over de concrete reden van de verlaging van het dreigingsniveau, sprak de premier zich niet uit. “De situatie blijft ernstig, maar volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij”, zei Michel. “Het OCAD neemt die beslissing in alle onafhankelijkheid”, beklemtoonde de premier nog. Op basis van de voorstellen van het Crisiscentrum nam de regering een aantal nieuwe maatregelen. Zo blijven politieagenten en soldaten aanwezig op het terrein, maar wordt die aanwezigheid “progressief” aangepast, aldus Michel.

“De in Brussel gedetacheerde effectieven zullen daar minstens nog enkele dagen zijn”, zei Brussels minister-president Rudi Vervoort. Wat betreft grote evenementen waar veel mensen naartoe komen, neemt het Crisiscentrum “geval per geval” een beslissing, klonk het. “In functie van de situatie kan dat een uitstel zijn, vindt het evenement plaats met aangepaste veiligheidsmaatregelen of wordt het geannuleerd”, aldus de premier. Die beslissing zal genomen worden in overleg met de veiligheidsdiensten, het Crisiscentrum en de organisatoren.

Metro

De Brusselse metro zal ten slotte vanaf vrijdagochtend 6 uur opnieuw volledig worden geopend. Ook daar zullen de aangepaste veiligheidsmaatregelen toegepast worden. Het informatienummer 1771 blijft ook behouden. “Zo kunnen we via het Crisiscentrum een informatiepunt voor de bevolking behouden”, zei Michel nog.

De eerste minister bedankte nog de veiligheidsdiensten voor hun motivatie en engagement in “delicate omstandigheden”. Het OCAD zal de situatie dagelijks verder blijven opvolgen en evalueren. “We zullen alles doen om terug naar een normaal leven te gaan. We zullen het maximum doen om een veiligheidsniveau te waarborgen”, aldus nog de premier.

“We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit en rustigheid in een delicate situatie.”

Het OCAD bracht donderdag het dreigingsniveau voor Brussel terug van niveau 4 – het hoogste niveau – naar niveau 3, het niveau dat geldt voor het hele land. Dat niveau houdt in dat een dreiging dus nog steeds “mogelijk en waarschijnlijk” is, maar niet langer “zeer nabij”. Over de juiste reden waarom dat niveau nu net is verlaagd, spraken de verschillende regeringsleden zich niet uit in “functie van de veiligheid”. Ook over de gezochte verdacht Salah Abdelsam werd geen verdere informatie gebracht.

Dringende karakter van dreiging is weggevallen

Dat het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD het dreigingsniveau voor Brussel heeft verlaagd naar 3, betekent volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat het dringende karakter van de dreiging is weggevallen. Dat zei hij bij aanvang van de nationale veiligheidsraad. Hij merkte wel op dat het dreigingsniveau 3 nog steeds geen “normale situatie” is. “Het urgente karakter is weg, maar de dreiging is wel nog steeds aanwezig. Niveau drie is niet de normale situatie”, klonk het nog. Volgens de minister is die situatie er evenwel op “vooruitgegaan”.

Rudi Vervoort roept echter op om over heel het grondgebied van het gewest waakzaam te blijven, ondanks de daling van het dreigingsniveau. “Ik zal vrijdagochtend een vergadering beleggen van de Gewestelijke Veiligheidsraad, uitgebreid met de negentien burgemeesters, om alle nodige maatregelen te treffen, zodat het Gewest opnieuw kan functioneren volgens zijn gebruikelijke ritme en dynamiek”, zei hij na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content