Dreigingsniveau in het hele land wordt opgetrokken tot niveau 3

16/01/15 om 02:38 - Bijgewerkt om 02:38

De eerste minister Charles Michel, de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de minister van Justitie Koen Geens hebben besloten het dreigingsniveau io te trekken tot niveau 3 "alhoewel er geen nieuwe elementen zijn van bedreiging."

Dreigingsniveau in het hele land wordt opgetrokken tot niveau 3

© AFP

De eerste minister Charles Michel, de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de minister van Justitie Koen Geens hebben donderdagavond samengezeten in verband met de gebeurtenissen van donderdag. Er is onder andere besloten om het dreigingsniveau voor het hele land op te trekken tot niveau drie, "alhoewel er geen nieuwe elementen zijn van bedreiging".

Het gaat om een "keuze voor voorzichtigheid", lichtte woordvoerder van minister Jambon, Olivier Van Raemdonck, donderdagavond aan Belga toe na afloop van het overleg. Ook woordvoerder van premier Charles Michel, Frederic Cauderlier, bevestigde dat nu dreigingsniveau drie geldt voor het hele land en dat in het licht daarvan bijkomende maatregelen zijn genomen. Details over de concrete maatregelen wilde de woordvoerder voorlopig niet kwijt. Vrijdag volgt normaal gezien meer uitleg op een persconferentie van het federaal parket en na afloop van de ministerraad.

"De ministers hebben de zaak de hele avond van nabij gevolgd, samen met de veiligheidsdiensten", ging woordvoerder Olivier Van Raemdonck verder. "Na lange voorbereidingen door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn donderdag de operaties gestart in het kader van de terreurbestrijding", klonk het in een gezamenlijke verklaring van de Michel, Jambon en Geens. De ministers willen "alle diensten op het terrein die betrokken waren bij het verhaal hartelijk bedanken en feliciteren". Over de inhoud van het gerechtelijk onderzoek wilden de ministers voorlopig niets kwijt.

Eerder op de dag besliste het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, al het dreigingsniveau te verhogen naar niveau drie op een schaal van vier voor de politiediensten in geheel België. Toen luidde het nog dat voor de rest van het land niveau twee bleef gelden, met bijzondere aandacht voor bepaalde plaatsen.

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners