Dreigingsniveau daalt in Brussel, maar waarom?

27/11/15 om 08:24 - Bijgewerkt om 09:40

Het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD verlaagde verrassend het dreigingsniveau voor Brussel van 4 naar 3, het op een na hoogste. Dat betekent dat de situatie 'ernstig' blijft, maar de dreiging niet meer 'onmiddellijk' is. Wat de concrete aanleiding voor die beslissing is, blijft echter voer voor speculatie.

Dreigingsniveau daalt in Brussel, maar waarom?

© REUTERS

Over de precieze reden van de verlaging van het dreigingsniveau spreken de verschillende regeringsleden zich niet uit 'in functie van de veiligheid'. Premier Charles Michel (MR) zei op de persconferentie donderdagavond alleen: 'De situatie blijft ernstig, maar volgens de indicaties van de veiligheidsdiensten is de dreiging niet meer zeer nabij.' Hij benadrukte dat het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, die beslissing 'in alle onafhankelijkheid neemt'.

Maandag had de regering nog aangekondigd dat de hoogste terreurdreiging minstens een week zou aanhouden en had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd dat 'we zullen doorgaan zolang het moet'. Ook hij hield het er donderdagavond bij de Nationale Veiligheidsraad op dat 'het dringende karakter van de dreiging is weggevallen'. Hij merkte wel op dat niveau 3 - dat ook in de rest van het land geldt - nog steeds geen 'normale situatie' is.

De verlaging van het dreigingsniveau is alleszins goed nieuws voor de handelaars, met de eindejaarsperiode voor de boeg. Dat de handelaars druk uitgeoefend zouden hebben om het dreigingsniveau zo snel mogelijk te laten zakken, ontkent Michel alvast.

Waar is Abdeslam?

Delen

Het dreigingsniveau wordt soms te gemakkelijk in verband gebracht met de stand van het onderzoek

Koen Geens

Volgens bepaalde mediaberichten, die zich beroepen op 'welingelichte bronnen', hebben de huiszoekingen die zondag in Brussel met veel machtsvertoon zijn uitgevoerd, de plannen doorkruist om onze hoofdstad te treffen zoals Parijs. 'Het terreurnetwerk is gedestabiliseerd.' Er werden evenwel geen wapens of explosieven gevonden en over de gezochte hoofdverdachte Salah Abdeslam ontbreekt elke informatie.

Hebben de terroristen dan hun plannen voor Brussel opgeborgen? De kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen schrijven dat Abdeslam op weg zou zijn naar Syrië. In het Radio 1-programma De ochtend zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) 'daar helemaal niet vanop de hoogte te zijn'. Hij voegde wel toe dat 'het dreigingsniveau soms te gemakkelijk in verband wordt gebracht met de stand van het onderzoek. Dat is maar een van de elementen die meespelen'.

Communicatie

Heeft de regering zich dan vergaloppeerd? Geens: 'Als er vanwege de regering een beslissing wordt genomen, dan is dat alleen omdat het OCAD het dreigingsniveau aanpast.'

Delen

Communiceren over voorbije feiten is eenvoudiger dan over iets dat nog niet gebeurd is

Koen Geens

Geens verdedigt zich alleszins tegen de kritiek op de communicatie van de regering. Zo werd de verhoging naar maximumniveau 4 wel, maar de verlaging naar 3 níet gemotiveerd. 'Een verhoging naar dreigingsniveau 4 vergt een dermate staat van paraatheid en ontplooiing van politie en leger, dat de regering daarover helder wil communiceren. Zo moesten we scholen gesloten houden, dat zijn geen evidente zaken.' Over de vergelijking met de communicatie van de Franse autoriteiten, zegt de minister dat 'communicatie over voorbije feiten eenvoudiger is dan over iets dat nog niet gebeurd is'.

Onze partners