Douane onderschept recordaantal namaakpillen

© Thinkstock

Douane & Accijnzen heeft het voorbije jaar liefst 16.913 namaakpillen en -tabletten onderschept. Het gaat om een record en de douane waarschuwt dat de populariteit alleen zal toenemen.

Douane & Accijnzen heeft het voorbije jaar liefst 16.913 namaakpillen en -tabletten onderschept. Dat bericht De Tijd. Het gaat om een record en de douane waarschuwt dat de populariteit alleen zal toenemen.

De afgelopen drie jaar kon de douane meer dan 43.000 nagemaakte medicijnen tegenhouden. Vorig jaar zelfs een recordaantal van 16.913 stuks, bevestigt Luc Van De Velde van Douane & Accijnzen. “We stellen vast dat Belgen massaal namaakproducten kopen via het internet – dat stijgt exponentieel. En ook steeds meer nagemaakte geneesmiddelen.”

In de pakjes die de douane onderschept, zitten vooral erectiepillen, groeihormonen, vermageringspillen en ‘psychotrope medicatie’, zoals kalmeringsmiddelen en antidepressiva. “Dat zijn pillen waarvoor mensen zich nog schamen om ze te vragen via de officiële kanalen”, vertelt Ann Eeckhout, de woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsprodcuten (FAGG). “Maar eigenlijk stellen we vast dat werkelijk alles wordt nagemaakt: zelfs antibiotica en pillen tegen malaria en zelfs om kanker te bestrijden.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content