Dotatie van Laurent afschaffen gaat heel eenvoudig

06/04/11 om 13:06 - Bijgewerkt om 13:06

Premier Yves Leterme heeft na afloop van het kernkabinet bevestigd dat hij aan een dossier werkt over de dotaties aan prins Laurent, in nasleep van de commotie die de voorbije dagen ontstond over zijn Congoreis. "Ik ben daar mee bezig", zei Leterme. Vraag is hoe moeilijk het is om de dotatie van de prins te schrappen.

"Eerlijk gezegd zie ik prins Laurent niet in staat op een normale, professionele manier een inkomen te vergaren." Grondwetspecialist professor Robert Senelle

"Dat is heel eenvoudig", zegt grondwetspecialist Robert Senelle, "Een parlementaire meerderheid kan beslissen om de dotatie af te nemen en daarmee is de kous af."

"Enkel het staatshoofd kreeg in 1830 een grondwettelijke garantie voor een dotatie, aldus de professor: "De koning heeft recht op een civiele lijst voor de duur van zijn regeerperiode, daarin staan alle middelen die de Natie ter beschikking stelt van het staatshoofd zodat hij de koninklijke functie kan uitoefenen. Er werd geoordeeld dat het voor de koning te vernederend zou zijn om afhankelijk te moeten zijn van politici."

Goodwill
Welke regeling geldt er dan voor de prinsen en de prinses? "Dat hangt af van de goodwill van het parlement. Dat heeft die dotatie beloofd aan de generatie van prins Filip, prins Laurent en prinses Astrid." Professor Senelle denkt niet dat Laurent zijn dotatie zal verliezen, maar hij ziet het systeem na zijn generatie wel evolueren naar Nederlands model.

Daar worden enkel koningin Beatrix en haar troonsopvolger prins Alexander betoelaagd. "Koning Albert gaat akkoord dat de regels na zijn dood veranderen. Maar voor zijn kinderen moet de dotatie behouden blijven, vind ik. Het is hen beloofd en eerlijk gezegd zie ik prins Laurent niet in staat op een normale, professionele manier een inkomen te vergaren."

StaatsmanschapDe academicus staat ook achter de dotatie van koning Albert: "Hij geeft blijk van grote wijsheid en staatsmanschap bij zijn aanpak van de federale regeringsonderhandelingen en verdient die civiele lijst." (SD)

In 2010 werden de volgende dotaties uitbetaald:

Civiele lijst 2010: 10.763.000 euro

Dotatie prins Filip: 936.000 euro

Dotatie koningin Fabiola: 1.462.000 euro

Dotatie prinses Astrid: 324.000 euro

Dotatie prins Laurent: 312.000 euro

Lees meer over:

Onze partners