Dotatie koningshuis stijgt met bijna 300.000 euro

26/12/12 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

De dotatie aan het koningshuis stijgt volgend jaar met bijna 300.000 euro tot ruim 11,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting voor 2013 die de regering heeft ingediend in het parlement.

De koning krijgt elk jaar een som voor de uitoefening van zijn functie, de zogenaamde civiele lijst. Dat bedrag stijgt volgend jaar met 2,5 procent en wordt dus aangepast aan de inflatie, meldt De Tijd.

De regering-Di Rupo beloofde in het regeerakkoord nochtans dat de dotaties voor de leden van de koninklijke familie twee jaar lang bevroren zouden worden, dit en volgend jaar dus. Die belofte komt de regering na voor de kinderen van de koning en voor koningin Fabiola, maar niet voor de koning.

Wettelijk kan de regering aan de civiele lijst immers niet raken, want die dotatie geldt voor de regeringsduur van de koning.

Voor dit jaar deed de koning wel een geste. Met zijn "opslag" beloofde hij de renovaties aan zijn residenties te betalen, uitgaven waar de regering normaal voor instaat. Ook in 2013 zou hij zijn extraatje daarvoor gebruiken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners