Doosjes paracetamol in Leuvense automaat

07/03/11 om 13:58 - Bijgewerkt om 13:58

In het station van Leuven ontdekte een apotheker in een publieke automaat, tussen de snoepjes en de papieren zakdoeken, ook doosjes paracetamol. De distributeur riskeert een hoge straf.

Doosjes paracetamol in Leuvense automaat

© Jogchum Vrielink

In het station van Leuven ontdekte een apotheker in een publieke automaat, tussen de snoepjes en de papieren zakdoeken, ook doosjes paracetamol. De distributeur riskeert een hoge straf. Dat meldt het vakblad De Apotheker. De Leuvense apotheker verwittigde de apothekersvereniging BAF, die de nodige stappen nam. Maar een snelle reactie kwam er duidelijk niet. Vijf dagen na de initiële klachten kon je via de automaat nog altijd paracetamol krijgen. Vrijdag werden de pillen door de distribiteur verwijderd. Maar daarmee ontkomt hij niet aan een mogelijke straf.

De automaat staat er autonoom en heeft niets met een officina te maken. Goedkoop zijn de pijnstillers alvast niet: een doosje dat in een reguliere apotheek 3,87 euro kost, kun je voor 5 euro uit de automaat halen. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), verantwoordelijk voor de correcte opvolging van de geneesmiddelenwet, stuurde inspecteurs op pad.

Gevangenisstraf
De distributeur van de automaat riskeert een hoge straf. Hij bezondigt zich immers aan de onwettige uitoefening van de artsenijbereidkunde.

België heeft een eigen wetgeving wat geneesmiddelen betreft, ook de niet-voorgeschreven geneesmiddelen, zoals paracetamol. Die mogen niet buiten de apotheek verkocht worden. Ook niet in een gewone automaat. "De geneesmiddelenwet is duidelijk", repliceert het FAGG. "Dit kan niet."

De eigenaar van de automaat die het ding ook gevuld heeft en die moet weten wat er zich in zijn automaat bevindt, moet - in het beste geval - alleen de geneesmiddelendoosjes uit zijn machine halen.

Als de inspecteurs de distributeur niet onmiddellijk kunnen vatten, kunnen zij de machine tijdelijk verzegelen. In het ergste geval wordt die trouwens in beslag genomen.

De distributeur zal, hoe dan ook, vervolgd worden voor de overtreding op de geneesmiddelenwet. Dat brengt hem voor de correctionele rechtbank. Hij riskeert een gevangenisstraf van 8 dagen tot zes maanden en een geldboete tot 25.000 euro.

"Het gaat om meer dan om gewoon paracetamol dat in een automaat wordt aangeboden. Iets waarmee de wet duidelijk overtreden wordt", reageert de Orde der Apothekers. "Het gaat ook om verantwoordelijkheid. Wat als iemand, in welke toestand ook, een paar doosjes uit de automaat haalt en daar zelfdoding mee pleegt? Is dat een verantwoordelijkheid die de automatendistributeur op zich zal nemen?"

Onze partners