Doorbraak in Oosterweeldossier: Akkoord over overkapping zuidelijke Antwerpse ring

02/06/16 om 10:04 - Bijgewerkt om 11:55

De Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de actiegroepen gaan samen de mogelijke overkapping van de zuidelijke Antwerpse Ring bestuderen.

Doorbraak in Oosterweeldossier: Akkoord over overkapping zuidelijke Antwerpse ring

Oosterweelkaart, van BAM © Belga

Overkappingsintendant Alexander D'Hooghe heeft tijdens een persconferentie in het Vlaams Parlement samen met minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) , Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA), Ringland en de actiegroepen stRaten-Generaal en Ademnloos een gezamenlijk initiatief in het Antwerpse Oosterweeldossier voorgesteld.

D'Hooghe wil de Ring rond Antwerpen opdelen in een noordelijk en een zuidelijk deel, bericht Gazet van Antwerpen. Zo zou enkel het Zuidelijke deel worden overkapt. Dat loopt van aan de Kennedytunnel tot aan het knooppunt met de E313 op de grens van Borgerhout en Deurne.

Opvallend is ook dat de zogenoemde Hollandse Knoop er niet komt, bericht De Morgen. Die knoop omvat de complexe verbinding ter hoogte van Borgerhout waar de Oosterweelverbinding zou aansluiten op de Ring. De weg zou er meer dan 20 rijstroken tellen en was daarom erg omstreden bij actiegroepen en omwonenden. Die knoop wordt herdoopt in 'Deurnse tuin', in een verwijzing naar de grote groenruimte die mogelijk wordt.

Ringland: 'Start van een echte dialoog'

De partijen geven zich zes maanden de tijd om te onderzoeken hoe een overkapping van de zuidelijke Ring kan worden gerealiseerd. De overheid betrekt zo de Antwerpse actiegroepen. 'Dit is formidabel, de start van een echte dialoog', aldus Peter Vermeulen van Ringland. 'Het is onze overtuiging dat dit een belangrijke eerste stap is, een beperkte bijsturing van beslist beleid kan wat ons betreft een stroomversnelling in het dossier betekenen.'

Hoewel de bouwvergunningen nog wel zoals gepland zullen worden ingediend, lijkt de kans op een nieuw referendum nu van de baan. (AVE)

Onze partners