Vrije Tribune

‘Door evolutietheorie te bannen plaatst Erdogan zich op dezelfde lijn als Saoedi-Arabië’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

‘Turkse kinderen die een carrière als wetenschapper ambiëren zijn twee keer de dupe’, schrijft Sara De Mulder van Liberales.

Op 23 juni raakte bekend dat Erdo?an de evolutieleer uit het lesprogramma wil schrappen. De theorie van Darwin zou betwistbaar, controversieel en veel te ingewikkeld zijn voor leerlingen in de lagere en middelbare school. Turkse academici staan ondertussen op hun achterste poten. Diverse leerkrachten en organisaties tekenden al protest aan. Het ministerie van onderwijs houdt echter voet bij stuk. Alpaslan Durmus, voorzitter van het Turkse onderwijs, liet weten dat de handboeken reeds zijn aangepast.

Turkse kinderen die een carrière als wetenschapper ambiëren zijn twee keer de dupe. Eenmaal door hun eigen president en éénmaal door de Westerse wereld die opnieuw zal lachen, beschimpen maar niets zal doen om de rechten op degelijk onderwijs van deze kinderen te beschermen.

Het is trouwens bijzonder vreemd dat president Recep Tayyipp Erdogan zich zo sterk keert tegen wetenschappelijke kennis. Als moslim weet hij dat zijn heilig boek de Koran opent met het woord ‘iqra‘ dat letterlijk ‘lees/studeer’ betekent.

‘Door evolutietheorie te bannen plaatst Erdogan zich op dezelfde lijn als Saoedi-Arabië’

Tot in de twaalfde eeuw was dat ook precies wat de toen rijke en welvarende Islamitische wereld deed. Ze investeerde in onderwijs, Islamitische universiteiten trokken studenten en geleerden van over de hele wereld. De handel bloeide. Een rijke debatcultuur tussen diverse religies en overtuigingen was normaal, de voordelen navenant. Het waren immers Arabische geleerden die de Europeanen opnieuw in contact brachten met hun eigen klassieke geschiedenis en filosofische traditie. ‘Later, toen grote delen van de Arabische wereld zich meer op zichzelf terug gingen plooien, in combinatie met een radicale interpretatie van de islam, begon ook het verval.’

Het Westen bouwde voort op de kennis die ze van haar Islamitische buren had geërfd. Algebra, geneeskunde, architectuur, filosofie, kunst, literatuur en astronomie leverden ons uiteindelijk wetenschappers als Copernicus, Mercator en Galilei. Al maakte de Kerk het hen niet makkelijk, inquisitie, publicatieverbod; kortom religieus geïnspireerde, onderontwikkelde maatregelen werden regelmatig hun deel.

200 jaar na het verval van de Arabische wereld, profiteerde het Ottomaanse rijk van eenzelfde bloei van de kunsten, wetenschap en literatuur. Turkije had schoolplicht, voor België er nog maar over dacht haar kinderen van het veld te halen. Het is dan ook frappant dat de grootste fan van het Ottomaanse Rijk die ooit het levenslicht zag, met name Erdo?an, zich nu wenst te vereenzelvigen met het Arabische verval dat door de Ottomanen openlijk werd verfoeid en tot op de dag van vandaag miljoenen mensen in een verstikkende wurggreep houdt.

Schooltraditie

Meer nog, hij wenst de schooltraditie die zo kenmerkend is voor zowel het oude als moderne Turkije, met één pennestreekt te vereenzelvigen met uitgerekend Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië is op dit ogenblik het enige moslimland dat de evolutietheorie niet heeft opgenomen in haar leerplannen. Dat het Westen nog altijd heult met deze vrouwenhatende, volkerenmoordende oliestaat, zal enkel in Erdogans voordeel spelen. Opnieuw zal hij, terecht, de hypocrisie van de Westerse wereld ten aanzien van Turkije aankaarten en het volk zal niet anders kunnen dan slikken en beamen. Het Westen moet dringend keuzes maken. Kiest ze voor haar seculiere waarden en mensenrechten dan kan Saoedi-Arabië niet langer een (handels)partner zijn.

Daarnaast hoop ik oprecht dat academici maar vooral ook oprecht, gelovige moslims eindelijk hun stem laten horen, met kennis van hun eigen geschiedenis en hoop voor hun toekomst en die van hun kinderen. Wetenschappelijke studies zijn daarbij cruciaal, een onbevooroordeelde zoektocht naar kennis noodzakelijk, toegang tot juiste informatie onontbeerlijk.

Kortom: Iqra!

Sara De Mulder is antropologe en kernlid van Liberales

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content