Dood van Oulematou Niangadou is arbeidsongeval

17/12/12 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Het arbeidshof in Antwerpen heeft beslist dat de dood van de Malinese kinderoppas Oulematou Niangadou een arbeidsongeval is. Het Fonds voor Arbeidsongevallen moet nu een schadevergoeding betalen.

Dood van Oulematou Niangadou is arbeidsongeval

© Belga

De uitspraak van het arbeidshof in Antwerpen hervormt het vonnis van de arbeidsrechtbank, want die was vorig jaar nog van mening dat Oulematou Niangadou door Hans Van Themsche gedood werd omwille van haar huidskleur en niet door haar activiteiten als kinderoppas.

De 25-jarige Oulematou werkte als nanny voor de familie Drowart. Op 11 mei 2006 was ze met Luna gaan wandelen toen Van Themsche hun pad kruiste en hen dood schoot. Aangezien hij financieel onvermogend is, klopten de nabestaanden van Oulematou bij het Fonds voor Arbeidsongevallen aan om een schadevergoeding te krijgen voor haar minderjarige dochter.

Het Fonds vond haar dood geen arbeidsongeval en weigerde uit te keren. De zaak kwam vorig jaar voor de arbeidsrechtbank en die gaf het Fonds gelijk: Oulematou werd dood geschoten omwille van haar huidskleur en niet omwille van haar activiteiten als kinderoppas.

Motieven van de dader niet van belang

De nabestaanden gingen in beroep en haalden nu hun slag thuis. Het arbeidshof verwees naar een arrest van het Hof van Cassatie van oktober 2010 waaruit bleek dat de motieven van de dader niet van belang zijn bij de beoordeling van de vraag of de agressie die het slachtoffer overkwam, veroorzaakt werd door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Met andere woorden: het doet er niet toe dat Oulematou werd dood geschoten omwille van haar huidskleur. Wat er wel toe doet, is dat ze die dag niet vermoord zou zijn, als ze niet als nanny de opdracht had gekregen om met Luna te gaan wandelen.

Terugvorderen van ouders Luna

Haar dood is dus wel degelijk een arbeidsongeval en het Fonds voor Arbeidsongevallen moet het dochtertje van Oulematou vergoeden. De omvang van dat bedrag wordt op 10 juni 2013 bepaald. Het Fonds mag dat geld op zijn beurt terugvorderen van de ouders van Luna, die niet verzekerd waren tegen arbeidsongevallen.

"Binnen het Fonds bestaat er echter een beheerscomité dat kan afzien van die terugvordering. Laten we hopen dat het gezond verstand zegeviert en dat de ouders niet zullen moeten betalen", zei Andy Matthijs, de advocaat van de nabestaanden, na de voorlezing van het arrest. (Belga/TE)

Onze partners