‘Dood of slavernij, dat zijn grofweg de twee opties’

Een Koerdische jongen uit Syrië draagt een baby terwijl hij het land ontvlucht op weg naar Turkije. © Reuters

Journalist Toon Lambrechts vertoeft in de door Islamitische Staat (IS) bezette Koerdische regio en roept in een open brief op tot meer aandacht voor het lot van de minderheden. ‘Dood of slavernij, dat zijn grofweg de twee opties’, klinkt het.

Politici en bekende gezichten uit de culturele, academische en ngo-wereld hebben een open brief ondertekend waarin journalist Toon Lambrechts vanuit de Koerdische regio meer aandacht vraagt voor het lot van de minderheden in het door Islamitische Staat (IS) bezette deel van Irak en Syrië.

Door de internationale bombardementen tegen IS-stellingen is de militaire balans weliswaar wat omgeslagen, maar dat maakt vooralsnog geen einde aan de gruwel die Jezidi, Assyrische christenen, Chaldeeërs en andere etnische en religieuze minderheden in Irak moeten ondergaan: gedwongen bekeringen, onthoofdingen, vrouwen die als slaven worden verkocht, …

‘Teleurstelling over plaats in samenleving’

Omdat de aandacht voor IS en het conflict in Irak en Syrië wat op de achtergrond is geraakt, bepleit Lambrechts in een open brief meer humanitaire hulp, steun voor de Koerden en bescherming voor minderheden. Hij hamert op de verantwoordelijkheid van het Westen. “IS is deels een product van de chaos die ontstond na de Amerikaanse invasie van Irak. Bovendien is een grote groep IS-strijders afkomstig uit Europa, deels geradicaliseerd uit teleurstelling met hun plek in onze samenleving”, aldus de journalist, die momenteel in de regio vertoeft.

De open brief is onder meer ondertekend door SP.A-senator Bert Anciaux, SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen, Groen-Europarlementslid Bart Staes, Lude De Brabander van Vrede vzw, actrice Marijke Pinoy en docent internationale politiek Dirk Rochtus van de KU Leuven. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content